ANP
NOS NieuwsAangepast

Thieme: we hoeven niet per se te regeren

De Partij voor de Dieren wil niet per se regeren. "Politiek is niet alleen de weg naar het torentje, het moet ook gaan over hoe je politieke invloed krijgt. Wij hebben nu een aanjaagfunctie, je hoeft niet per se aan de macht te zijn om invloed uit te oefenen", zei lijsttrekker Marianne Thieme in het NOS Radio 1 Journaal. Later beantwoordde de lijsttrekker ook vragen op Facebook.

Thieme vindt het jammer dat veel partijen zich focussen op de economie en welvaart. "Veel andere partijen richten zich op business as usual. De welvaart en het BNP, het bruto national product zijn wel erg belangrijk bij hen."

Thieme: regeren is geen must

Afbouw bioindustrie

Mocht Thieme toch gevraagd worden voor het kabinet, dan zijn er wel enkele breekpunten. De Partij voor de Dieren doet niet mee aan een coalitie als de afbouw van de bioindustrie niet in een regeerakkoord komt te staan. Ook de vermindering van de marktwerking in de zorg zal in het regeerakkoord moeten, als de Partij voor de Dieren meedoet. Maar kost het afschaffen van de bioindustrie niet heel veel geld? Volgens Thieme levert het ook geld op. Dat zal geleidelijk moeten gaan, boeren moeten ook de kans krijgen om om te schakelen naar biologisch.

"Maar er gaat veel geld naar landbouwsubsidies. Uiteindelijk moet je die in Europa helemaal afschaffen. Dat geld zou tijdelijk naar de omschakeling kunnen gaan." Thieme pleit er ook voor dat niet duurzaam geproduceerde producten veel duurder worden en de biologische producten juist minder prijzig.

Asfalt

De Partij voor de Dieren pleit verder voor het duurder maken van vlees en veel investeringen in het openbaar vervoer, bovendien wil de partij een verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen. Dat mag 120 kilometer per uur zijn wat Thieme betreft.

Investeringen in meer asfalt wijst de partij af. "Je ziet dat er in de twee kabinetten- Rutte meer en meer geld naar asfalt is gegaan, dat zijn investeringen die helemaal niets hebben opgelost. Geld daaraan uitgeven heeft geen enkel nut", aldus Thieme.

Geen andere naam

De Partij voor de Dieren blijft trouwens de Partij voor de Dieren. Thieme piekert er niet over om de naam van de partij te veranderen. Ze krijgt veel vragen van mensen die via de Stemwijzer bij de partij uitkomen en vragen of de naam niet algemener moet klinken, maar dat is ze niet van plan. "Een goede partij voor dieren is automatisch een goede partij voor mensen", aldus Thieme.

Marianne Thieme is nu, vanaf kwart over negen ook nog live te gast bij NOS op Facebook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl