NOS VoetbalAangepast

Hilversum wordt zenuwcentrum voor videoscheidsrechter

KNVB wil in 2018 ook video-arbiters in eredivisie

Videoscheidsrechters hoeven in de toekomst niet meer in een busje naast een stadion te zitten, maar zullen hun werk kunnen doen vanuit een 'centraal zenuwstelsel' in Hilversum. Daar zal een speciale ruimte ingericht worden van waaruit de videoscheidsrechters met ingang van het seizoen 2018/19 wedstrijden in de eredivisie nauwgezet kunnen volgen.

"We zitten in een studio met alle faciliteiten om de wedstrijd met een live-verbinding met videoscheidsrechter te doen", zegt Mike van der Roest, projectleider bij de KNVB. "In de toekomst willen we een centrale plaats hebben waar we meerdere wedstrijden op een dag kunnen doen, zonder dat videoscheidsrechters het hele land door moeten crossen naar alle stadions."

'Prachtige volgende stap'

De busjes waren bovendien niet de ideale omgeving voor de videoscheidsrechter. "Hier hebben we meer comfort, meer ruimte, meer mogelijkheden om schermen op te hangen, enzovoort. Dit is een prachtige volgende stap."

De KNVB wil de videoscheidsrechter de komende jaren steeds regelmatiger gaan inzetten. "Volgend seizoen eerst bij meer wedstrijden in de beker en als het dan enigszins mogelijk is vanaf 2018/2019 ook in de eredivisie."

Videoscheidsrechter Kevin Blom bekijkt de halve finale van de KNVB-beker

De primeur voor het gebruik van de nieuwe centrale locatie was woensdagavond voor Kevin Blom. Hij deed dienst als videoscheidsrechter tijdens de halve finale tussen Sparta en Vitesse in de KNVB-beker.

Blom is enthousiast over de nieuwe manier van werken en gaat het busje voor de videoscheidsrechter niet missen. "Het is allemaal wat prettiger dan in een busje. Ik verwacht ook dat je in een fijnere omgeving beter werk levert. En in mijn omgeving deden ze ook wel een beetje lacherig over het busje."

'Bijkomend effect'

De centrale locatie in Hilversum voorkomt ook dat scheidsrechters een doelwit worden voor boze supporters. Blom moest vorig jaar december ontzet worden door de ME toen fans van PEC Zwolle verhaal kwam halen bij het busje van de videoscheidsrechter na het verloren bekerduel met FC Utrecht. "Dat was inderdaad minder leuk. Maar we moeten het ook niet erger maken dan het is."

Voor de KNVB is het vermijden van boze supporters niet een van de redenen om de videoscheidsrechters weg te halen bij het stadion. "Dat is een bijkomend effect", aldus Van der Roest. "Ik denk dat je daarin ook gewoon slim moet zijn. De scheidsrechter gaat natuurlijk ook niet door het publiek naar huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl