Het doek valt voor ziekenomroep Noorderbreedte
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Opnieuw stopt ziekenomroep; fenomeen lijkt te verdwijnen

Jarenlang maakten bij elkaar honderden vrijwilligers avond aan avond radioprogramma's voor patiënten van het Leeuwarder ziekenhuis MCL. Maar vanavond viel het doek voor de ziekenomroep Noorderbreedte.

De radiomakers uit Leeuwarden zijn niet de enigen die noodgedwongen stoppen. "Ziekenhuizen zeggen: er is geen behoefte meer aan", zegt voorzitter Jan Boedeltje van de Vereniging Huisomroepen Nederland.

In acht jaar tijd zag zijn vereniging het aantal leden dalen van honderdveertig naar zestig.

Gepasseerd station

Boedeltje denkt dat de huidige vorm van de ziekenomroep verdwijnt. "Het uitzenden van radio vanuit een ziekenhuis is een gepasseerd station."

Volgens hem hebben omroepen die ook televisie maken meer kans om te overleven. Daarnaast vindt hij dat er meer gekeken moet worden naar fusies met omroepen in verpleeghuizen.

Ander vermaak

Voor Omroep Noorderbreedte komt dat te laat. Na ruim veertig jaar trekt ziekenhuis MCL de stekker eruit. Ook het Leeuwarder ziekenhuis is van mening dat er geen behoefte meer aan is.

Patiënten liggen minder lang in het ziekenhuis en hebben andere vormen van vermaak gevonden. Door de televisie, tablet en smartphone is het aantal luisteraars van de ziekenomroep flink gedaald.

Afscheid

Voor de vrijwilligers is het afscheid moeilijk. "Helaas valt het doek voor ons. Het doet je toch wel wat", zegt een van hen tegen Omrop Fryslân. Hij werkte er zo'n vijfentwintig jaar.

Wat blijft zijn de herinneringen. Zoals over de beginperiode van de omroep. "Toen ik erbij kwam, werd de uitzending verzorgd vanuit een soort schoonmaakkast", vertelt een andere vrijwilliger lachend.

"Op de woensdagavond speelden we een quiz met de patiënten. Dan gingen de vrijwilligers alle bedden langs om quizformulieren langs te brengen. Daar kregen we heel veel reacties op. Het was altijd erg leuk."

Advertentie via Ster.nl