Jacques Tichelaar voor aanvang van het debat
NOS NieuwsAangepast

Tichelaar wil niet weg en biedt 'nederige excuses' aan

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar heeft in een spoeddebat van Provinciale Staten van Drenthe gezegd dat hij wil aanblijven. Tichelaar zei te willen leren van de fouten die hij heeft gemaakt bij de verstrekking van een werkopdracht aan zijn schoonzus.

De PvdA'er bood zijn "nederige excuses" aan en noemde zichzelf "aangeslagen, maar geen verslagen man". Hij noemde de affaire "niet goed voor Drenthe, voor de burgers, voor de politiek en voor het ambt". Het debat wordt vanavond voortgezet in tweede termijn. Dan moet duidelijk worden of Tichelaar nog het vertrouwen heeft.

Morele antenne

Tichelaar raakte zaterdag in opspraak omdat hij zijn schoonzus in 2015 naar voren heeft geschoven voor een opdracht tot herinrichting van een gebouw van de provincie. Gisteren erkende Tichelaar dat hij de naam van zijn schoonzus heeft genoemd in een gesprek over de opdrachtverlening, nadat hij dat eerder had ontkend. Over naar voren schuiven van zijn schoonzus zei hij vanmiddag: "Dat had ik nooit moeten doen!"

In zijn beantwoording van de vragen in eerste termijn zei Tichelaar daar ook nog over: "Ik heb er niet bij nagedacht. Ik zou willen dat ik dat wél had gedaan, want dan hadden we hier nu niet gestaan."

Op de vraag waarom Tichelaar de Staten niet heeft geïnformeerd over de familierelatie toen hem duidelijk was geworden dat zijn schoonzus de opdracht had gekregen, zei hij: "Ik heb u destijds geen brief geschreven, omdat de opdracht al was afgerond en dus niet meer teruggedraaid kon worden." Hij zei nu in te zien dat dit een foute beoordeling was.

Integriteitscode

In de eerste termijn hadden vrijwel alle Statenleden duidelijk gemaakt dat Tichelaar in hun ogen de integriteitscode heeft geschonden en dat zijn "morele antenne" voor belangenverstrengeling niet heeft gefunctioneerd.

Er werden veel vragen gesteld over het verwarrende traject van de opdrachtverstrekking, en het precieze tijdstip waarop Tichelaar erachter kwam dat zijn schoonzus de opdracht had gekregen. De Statenleden waren vooral ontsteld over het niet-informeren van de Staten, toen Tichelaar wist dat zijn schoonzus voor de provincie aan de slag ging. Ook werd van verschillende kanten gewezen op de voorbeeldfunctie die de commissaris heeft.

"Inzicht, wijsheid en verantwoordelijkheidsgevoel schoten tekort", zei de fractievoorzitter van de SP, de grootste oppositiepartij in de Drentse Staten. "Was het zelfoverschatting, domheid of arrogantie?", vroeg Statenlid Van der Tol van D66 zich hardop af.

Dit is slecht voor het beeld van de politiek

CDA-Statenlid Wollerich

Ook anderen wezen erop dat deze affaire, twee weken voor de verkiezingen, schadelijk is voor het vertrouwen van de kiezer in de politiek.

Afwachten

Tichelaar zei af te wachten of de Statenleden in de tweede termijn hun vertrouwen in hem uitspreken. Hij zegde de Statenleden alvast toe dat hij in de toekomst vaker zal vragen om een collegiale toetsing in belangrijke kwesties. Ook heeft hij zich voorgenomen vaker "tot tien te tellen" voordat hij een knoop doorhakt.

Tichelaar kwam al eerder in opspraak wegens belangenverstrengeling. In 2013 schoot hij zijn zwager te hulp toen die verwikkeld was in een conflict met de gemeente Coevorden. Tichelaar beloofde vervolgens plechtig dat hij nooit meer zou bemiddelen voor familieleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl