Breivik tijdens een zitting van het hoger beroep op 18 januari EPA

Noorwegen heeft de rechten van massamoordenaar Anders Breivik niet geschonden door hem alleen op te sluiten. Het Noorse gerechtshof heeft dat bepaald en wijst daarmee een uitspraak van een lagere rechter van de hand. 

Breivik zit een celstraf van 21 jaar uit vanwege een bomaanslag in Oslo en moorden op het eiland Utoya, waarbij bijna zes jaar geleden 77 mensen om het leven kwamen. De massamoordenaar zit 22 tot 23 uur per etmaal vast in een isoleercel, die bestaat uit drie ruimtes. 

Volgens Breivik schendt de Noorse overheid zijn rechten door hem op deze manier vast te houden. Hij zou niet genoeg privacy en bewegingsvrijheid hebben. Vorig jaar april gaf een rechtbank hem gelijk. De rechter zei dat er sprake was van "een onmenselijke en vernederende behandeling".

Tegen die uitspraak ging het Noorse Openbaar Ministerie op verzoek van de minister van Justitie in beroep. Het gerechtshof vindt dat Noorwegen zich aan de Europese mensenrechten houdt. Volgens het hof loopt Breivik geen psychologische schade op door zijn eenzame opsluiting.

STER reclame