Het wielerpeloton in Limburg

Nieuwe profkoers: zeven keer Vaalserberg op

Een peloton profwielrenners beklimt begin juni zeven keer de Vaalserberg. De nieuwe Hammer Series, een wielerwedstrijd die mede door WorldTour-ploegen zelf wordt georganiseerd, werd woensdagochtend in Sittard gepresenteerd.

Tom Dumoulin heeft zijn deelname aan de driedaagse wedstrijd, die uit verschillende onderdelen bestaat, al bevestigd.

Eén van die onderdelen is een klimkoers waarin het peloton zeven keer de Vaalserberg oprijdt, met 322,5 meter het hoogste punt van Nederland. Eerst was er sprake van dat de Cauberg onderdeel zou uitmaken van de nieuwe koers, maar Valkenburg trok zich, naar verluidt om financiële redenen, terug.

Op zaterdag 3 juni is er een sprintkoers en zondag sluit de Hammer Series af met een ploegenachtervolging van drie rondes van 14,9 kilometer. Er wordt elke dag gefietst in rondes, zodat het publiek de renners meer dan één keer voorbij ziet komen.

"Als we als sport willen groeien, moeten we met iets nieuws komen", vertelt Iwan Spekenbrink, teammanager van Sunweb. Hij ziet de nieuwe koers wel zitten. "We hebben nu twee succesformules in het wielrennen: de grote rondes en de klassiekers. Dit format is anders: kort en bondig, en met veel actie tussen wereldtoppers."

De wedstrijd wordt georganiseerd door Velon, een overkoepelend orgaan van een aantal WorldTour-ploegen, en bedrijf Infront Sports & Media. De ploegen vaardigen, vlak voor de Dauphiné, teams af van zeven coureurs. Dagelijks moeten vijf van die zeven meedoen aan de wedstrijd. Na het derde onderdeel wordt een eindklassement van ploegen opgemaakt.

Spekenbrink: "Dus je kunt kiezen voor een ideale samenstelling voor die dag. Het wordt tactisch bijzonder boeiend allemaal."

Sky, Lotto-Jumbo en Sunweb

De WorldTour-teams Bahrein, BMC, Cannondale, QuickStep, Lotto-Soudal, Orica, Lotto-Jumbo, Movistar, Sky, Trek, UAE-Emirates en Sunweb hebben hun deelname al toegezegd. "Als team zijn we hier ontzettend blij mee. De renners vinden het ook interessant", aldus een blije Spekenbrink.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl