ANP
NOS NieuwsAangepast

Kuzu: in elk ziekenhuis moet een tolk komen

Denk-lijsttrekker Kuzu wil dat elk ziekenhuis in Nederland een tolk krijgt. Tegen de NOS zegt hij dat het van levensbelang is voor allochtone patienten dat zij altijd in hun eigen taal met een arts kunnen communiceren en overleggen.

In het NOS Radio 1 Journaal erkende hij wel dat hij zijn woorden zorgvuldiger had moeten kiezen toen hij zei dat artsen soms eerder stoppen met de behandeling van patiënten met een migrantenachtergrond. Artsen vinden die opmerkingen ongefundeerd en schadelijk.

Kwaad daglicht

"Veel artsen zijn dag en nacht aan het werk voor de patiënt. Het was niet bedoeld om artsen in een kwaad daglicht te stellen", aldus Kuzu.

Volgens hem komt het alleen door taalbarrières dat artsen de klachten van patienten niet goed begrijpen, waardoor er in de jaren 60 en 70 wel eens grote medische missers zijn voorgekomen.

Kuzu zegt drie voorbeelden te kennen van gevallen waarin het door een communicatieprobleem slecht afliep met een patiënt. In een geval ging het om een longpatiënt.

Een verplichte tolk in ieder ziekenhuis, of in ieder geval een verplichte tolkenvergoeding, zou de oplossing zijn voor het probleem. De tolk zou in ieder geval Turks en Arabisch moeten spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl