NOS NieuwsAangepast

Ook Europees onderzoek stelt dat kunstgras veilig is

Voetballen op kunstgrasvelden met rubberen korrels kan gewoon, zegt ook het Europese onderzoeksinstituut ECHA. De onderzoekers concluderen dat de gezondheidsrisico's zeer klein zijn. Wel raden de onderzoekers aan te douchen na het sporten.

Het instituut deed in opdracht van de Europese Commissie onderzoek op velden in heel Europa. De onderzoekers komen tot vergelijkbare conclusies als die het RIVM in december al trok: het risico op kanker door schadelijke stoffen in de rubberkorrels is verwaarloosbaar.

Het ECHA pleit er, net als het RIVM, wel voor om nieuwe normen in te voeren voor kunstgrasvelden. Nu vallen de rubberkorrels nog onder de norm voor mengsels, niet onder de norm voor consumentenproducten. De norm voor mengsels is tot duizend keer hoger dan die voor consumentenproducten.

Zorgen

Nederlandse voetbalclubs hebben bij elkaar zo'n 1745 kunstgrasvelden. Naar schatting is 90 procent daarvan bestrooid met rubberen korrels, gemaakt van gemalen autobanden.

In oktober besteedde het tv-programma Zembla aandacht aan de risico's van die korrels. Dat leidde bij veel voetbalclubs, voetballers en ouders tot zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl