NOS NieuwsAangepast

'Ik wil geen quotum, ik wil goed genoeg zijn om die baan te krijgen'

Ik wil dat in het volgende kabinet de helft van de ministers vrouw is, zei GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver gisteren. "Je moet ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft." De lijsttrekker wil dat daar afspraken over worden gemaakt. Op die uitspraak kwamen veel reacties, ook via onze sociale mediakanalen. De meeste mensen zijn het niet eens met Klaver; een quotum maakt de politiek niet beter, juist slechter.

"Mannen, vrouwen, het maakt niet uit. Iedereen moet zijn of haar plek verdienen door kwaliteiten. Niet door regels", zegt Jaana op onze Facebookpagina. "Ik heb zo'n hekel aan positieve discriminatie! Het gaat erom of iemand de juiste kwaliteiten heeft en het moet niet uitmaken of dit een man of een vrouw is. En ook niet wat voor kleur iemand heeft", zegt Annemiek.

"Iedereen moet gelijke kansen krijgen. Dat is heel mooi", zegt Cat. "Maar ik vind wél dat men moet gaan voor de beste persoon voor een functie. En als dat een vrouw is, dan is de functie voor haar, maar als dat een man is, dan krijgt hij de baan. Een vrouw moet géén specifieke baan krijgen omdat ze vrouw is. Dat is toch net zo goed discriminatie?"

Ook Bert vindt dat positieve discriminatie ook discriminatie is. "Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit. Ga het eens hebben over de punten waar vrouwen juist worden voorgetrokken, zoals bij strafmaten en scheidingszaken."

Dwayne wijst juist op de discriminatie van mannen. "Mannen worden ook gediscrimineerd in het dagelijks leven. Neem nou bijvoorbeeld een studentenhuis in Amsterdam. Daar willen ze alleen vrouwelijke huurders. (...) Over dit soort vormen van geslachtsdiscriminatie hoor je alleen vrij weinig mensen en daar erger ik mij aan, vrouwen willen gelijk zijn, dan (tenzij het de veiligheid aantoonbaar verbetert) is gemengd het beste."

Over een ding zijn de meeste mensen die reageren het eens: het maakt niet uit wie er in het kabinet zit, zolang het maar goede mensen zijn. Ook Melissa is het daar mee eens. "Ik denk dat inderdaad de beste mensen in het kabinet moeten, maar er is wel zeker een glazen plafond. 'Vrouwen nemen de stap zelf niet', is vaak een argument, maar de werkelijkheid is dat het glazen plafond niet makkelijk te doorbreken is."

Melissa vindt daarom Klavers idee niet zo gek. "Minder vrouwen in de politiek geeft mij nog steeds het gevoel dat wij er minder toe doen, ook al ben ik zelf in een geëmancipeerde wereld opgegroeid."

Ook Fiona staat achter Klavers idee. "Vanzelf gaat het niet gebeuren, en mannen nemen nu eenmaal sneller meer mannen aan. Goed plan dus!" En Menno vindt het ook een goed idee, alleen ziet hij het kabinet nog net iets anders voor zich: "Het kabinet als zuivere representatie van Nederland: dus niet alleen man/vrouw, maar ook jong/oud en autochtoon/allochtoon. Zo staan rood wit blauw weer voor een land dat van iedereen is, en niet voor uitsluiting en segregatie. Een kabinet waarin iedereen zich kan herkennen. Prachtig!"

Klaver wil meer vrouwen in het kabinet

Maar voor sommigen geeft de uitspraak de ruimte voor grapjes: "Meer vrouwen in het kabinet is net als meer vrouwen op de weg, levensgevaarlijk", grapt Erwin.

Ook Arjan neemt het niet echt serieus. "Goed idee! Er moet ook minimaal een roodharige in zitten, twee moslims, een transgender, een Marokkaan in een rolstoel en vooral enkelen met een goed zichtbare tatoeage. Liefst deels in het gezicht. Die zijn mega-ondervertegenwoordigd in de politiek en al helemaal in de regering. Dat gezeur dat de beste persoon op de juiste plaats komt! Bah, wat ouderwets."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl