Verwarring alom: Brian Cullinan (links) en Warren Beatty (rechts) .

Hij noemde het ooit de coolste baan die een accountant kan hebben, het meewerken aan de Oscar-uitreiking. Maar of Brian Cullinan daar nog steeds zo over denkt? Waarschijnlijk niet, want hij is verantwoordelijk voor de allergrootste blunder uit de geschiedenis van het jaarlijkse filmevenement. 

Cullinan was degene die de verkeerde envelop meegaf toen de categorie Beste Film aan de beurt was. Daardoor werd niet Moonlight, maar La La Land aanvankelijk uitgeroepen tot Beste Film. De fout werd minuten later wel hersteld, maar het kwaad was al geschied en de verwarring was groot. 

Al 83 jaar is PricewaterhouseCoopers hét accountantskantoor dat zich bezighoudt met de uiterst geheime procedure rondom de Oscaruitreiking. En ieder jaar zijn er maar twee mensen die vooraf weten wie de winnaars zijn. Net als afgelopen jaren waren dat Brian Cullinan (sinds 2014) en zijn collega Martha Ruiz (sinds 2015). Twee ervaren mensen dus, maar toch ging het mis.

Blunder bij Oscaruitreiking: Hoe kon het gebeuren?

Waar was Cullinan met zijn hoofd toen hij de verkeerde envelop meegaf? Hij was aan het twitteren, melden Amerikaanse media. En dat blijkt te kloppen: drie minuten voor de uitreiking van Beste Film begon, plaatste hij een Tweet met een foto van Emma Stone, die net daarvoor de award voor Beste Actrice had gewonnen. 

Volgens entertainmentsite TMZ was hij tijdens de hele ceremonie zelfs als "een gek" aan het twitteren. Dat is echter niet meer te achterhalen, want Cullinan heeft inmiddels zijn tweets verwijderd. Die over Emma Stone is nog wel bewaard gebleven. 

De tweet van Brian Cullinan, vlak voor de uitreiking van de Beste Film

Het lijkt er dus op dat Brian Cullinan zich heeft laten afleiden door sociale media en daardoor een grove fout heeft gemaakt. 

PricewaterhouseCoopers heeft in een verklaring excuses aangeboden voor het debacle en zijn verantwoordelijkheid genomen. Het accountantskantoor bevestigt dat Cullinam zich vergist heeft in de envelop en stelt ook dat hij niet snel genoeg reageerde toen de fout was gemaakt. Grote kans dat Cullinan zijn 'coole baan' nu kwijt is en de Oscaruitreiking volgend jaar thuis voor de buis zal moeten volgen.

'Enorme waardigheid'

Ook de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), die de Oscars organiseert, komt met verontschuldigingen. "We betreuren de fouten die zijn gemaakt tijdens de presentatie in de categorie Beste Film ten zeerste. We bieden excuses aan aan de cast en crew van La La Land en Moonlight, voor wie het moment enorm is aangetast. We prijzen de enorme waardigheid die zij toonden onder de omstandigheden."

The Academy biedt ook excuses aan aan de acteurs die de verkeerde envelop kregen. "Aan alle betrokkenen, inclusief onze presentatoren Warren Beatty en Faye Dunaway, de filmmakers en onze wereldwijde fans, onze excuses."

Ooit de Oscaruitreiking gepresenteerd? Met uitzondering van het einde, was het erg leuk om te doen.

Oscar-presentator Jimmy Kimmel

Jimmy Kimmel, die de uitreiking presenteerde, heeft in zijn eigen show Jimmy Kimmel Live verteld hoe hij de avond heeft ervaren. Met de uitreiking van de Beste Film dacht hij dat zijn taak erop zat. Hij nam plaats in het publiek, naast acteur Matt Damon. "Toen we daar zaten, merkten we dat er commotie was. En toen zei Matt: 'Ik denk dat de regisseur zegt dat ze de winnaar verkeerd hebben'. Dus ik dacht, dan zal de presentator zo wel het podium op gaan om het recht te zetten. En toen bedacht ik me ineens: oh, dat ben ik."

Kimmel zei dat het één grote chaos was toen hij op het podium kwam. Niemand wist wat hij moest doen. De presentator haalde toen de regisseur van Moonlight naar voren om een toespraak te houden. 

"Heb je ooit de Oscaruitreiking gepresenteerd?", vroeg Kimmel aan het publiek in zijn eigen show. "Nou ik kan je zeggen: met uitzondering van het einde, was het erg leuk om te doen."

STER reclame