'RB13: gelukkig voor sommigen, ongelukkig voor anderen'

De Red Bull van Daniel Ricciardo wordt in de ochtendsessie van de eerste testdag in de Formule 1 teruggebracht naar de garagebox. ANP

Na drie jaar Mercedes-dominantie en kritiek op het gebrek aan spektakel was de Formule 1 toe aan vernieuwing. Nieuwe regels, nieuwe bolides. Het moet dit seizoen allemaal spectaculairder.

In Barcelona was maandag het eerste voorproefje van het seizoen, met de start van de eerste van twee testweken. Red Bull en McLaren kenden opstartproblemen, Ferrari en Mercedes waren snel. Max Verstappen komt vandaag voor het eerst in actie.

Tijden zeggen deze week weinig op het circuit van Barcelona, maar dat Daniel Ricciardo de ochtendsessie van zijn eerste testdag in het water zag vallen door een sensorprobleem, stemde niemand bij Red Bull vrolijk. "We hadden wat probleempjes met de motor", erkende teambaas Chris Horner. Uiteindelijk reed de Australiër 's middags vijftig rondjes.

Horner: oogkleppen op en kijken naar onszelf

"De RB13; gelukkig voor sommigen, ongelukkig voor anderen. Onze dertiende auto en hij ziet er erg goed uit", aldus Horner, die zich tijdens de testweken vooral wil richten op zijn eigen team.

"We willen zoveel mogelijk data verzamelen, de auto leren kennen en de coureurs laten wennen. We krijgen maar acht dagen om te testen voor het nieuwe seizoen. We moeten dan ook niet naar de andere teams kijken, want we weten niet hoe hun wagens zijn afgesteld of hoeveel brandstof ze verbruiken. Dus we kunnen ons beter richten op de eigen prestaties."

Het is nog even afwachten hoe de nieuwe bolide Red Bull verder gaat helpen, maar aan de fitheid van Verstappen en Ricciardo zal het niet liggen. "Ze hebben veel getraind in de winter en zijn goed in vorm. Laten we kijken hoe ze uit de startblokken komen, het gaat heel interessant worden."

Horner: oogkleppen op en kijken naar onszelf
Red Bull-teambaas Chris Horner blikt tijdens de testdagen in Barcelona vooruit op het nieuwe Formule 1-seizoen.
1/3Horner: oogkleppen op en kijken naar onszelf
Ricciardo ziet veel potentieel in nieuwe Red Bull
De Australiër reed maandag zijn eerste rondjes in de nieuwe bolide, ook al kende hij wat problemen in de ochtendsessie.
2/3Ricciardo ziet veel potentieel in nieuwe Red Bull
Bottas onder de indruk van Mercedes
Valtteri Bottas reed maandag zijn eerste rondjes als coureur van Mercedes. Verslaggever Martin Vriesema zocht hem op.
3/3Bottas onder de indruk van Mercedes

Hülkenberg: verwacht niet veel van mij dit seizoen

De Duitser Nico Hülkenberg, dit jaar nieuw bij Renault, reed ook rond in Barcelona, maar moest behoorlijk wennen aan zijn nieuwe bolide. "Het gevoel was heel vreemd en nieuw toen ik met de auto naar buiten ging. Het was de hele dag een groot leerproces."

Hülkenberg lichtte ook de reden voor zijn overstap toe. "Ik zie hier veel mogelijkheden voor de toekomst. Renault heeft veel mogelijkheden en geld om succesvol te zijn en daar wil ik graag in mee. Dit jaar moeten we nog wel zien als opbouwjaar, dus dit seizoen zou ik nog niet te veel verwachten van mij."

Hülkenberg: verwacht niet veel van mij dit seizoen
De Duitser is nieuw bij het team van Renault en verwacht dit seizoen nog geen rol van betekenis te kunnen spelen.