NOS NieuwsAangepast

Vakbonden: tariefafspraak voor zzp'er moet kunnen

FNV en CNV zijn het niet eens met het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat er geen tariefafspraken voor zzp'ers mogen worden vastgelegd in cao's. De bonden willen dat de politiek stappen onderneemt tegen het besluit.

De ACM maakte vrijdag bekend dat er geen collectieve prijsafspraken in cao's tussen zzp'ers en werkgevers mogen worden gemaakt. De organisatie zegt dat zulke afspraken de concurrentie verminderen. De enige uitzondering op dit verbod geldt voor zzp’ers die in dezelfde werksituatie zitten als werknemers, ook wel schijnzelfstandigen genoemd. Zulke afspraken zijn eerder bijvoorbeeld gemaakt voor orkestmusici die ergens invallen.

Stichting ZZP Nederland, een organisatie die zich inzet voor zelfstandigen zonder personeel, is juist blij met het besluit van de ACM. "Zelfstandigen bepalen zelf wel wat hun prijzen zijn", zegt voorzitter Maarten Post. "De tarieven van zelfstandigen moet je niet kunstmatig hoog houden." Post zegt dat vakbonden alleen minimumtarieven willen, om te voorkomen dat zzp'ers werknemers uit de markt prijzen.

Schadelijk

Het CNV zegt dat het besluit van de ACM juist alle werkenden in Nederland aangaat: "Een minimumtarief voorkomt juist dat je elkaar de markt uitspeelt", zegt voorzitter Maurice Limmen. Het besluit van de ACM is volgens hem vooral schadelijk voor zelfstandigen die bijvoorbeeld veel voor één werkgever werken: "Nu worden alleen schijnzelfstandigen beschermd, terwijl veel zzp'ers afhankelijk zijn van een baas", zegt Limmen. "En als je een baas hebt, moet je prijsafspraken kunnen maken."

"Dit is een typisch voorbeeld van doorgeschoten marktdenken", zegt Limmen. De vakbond bekijkt op dit moment welke juridische stappen tegen het besluit mogelijk zijn. Ook overweegt het CNV een beroep te doen op de politiek.

De FNV denkt er net zo over. "Tariefafspraken zorgen ervoor dat werknemers en zelfstandigen niet tegen elkaar worden uitgespeeld", zegt bestuurder Mariëtte Patijn. De FNV vindt dat zelfstandigen ingehuurd moeten worden voor hun vakmanschap, niet omdat ze de goedkoopste zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl