Cees van Rootselaar
NOS SportAangepast

Van Rootselaar gaat voor paralympische medaille met rolstoelbasketballers

Een opvallende naam kwam er maandag naar buiten toen bekend werd wie de nieuwe bondscoach wordt van de Nederlandse rolstoelbasketballers. Het was die van Cees van Rootselaar, 118-voudig international bij de valide basketballers.

Van Rootselaar, die na zijn carrière alleen hoofdcoach was bij Almere en assistent bij de nationale ploeg, heeft niet veel ervaring met het coachingsvak en al helemaal niet met rolstoelbasketbal.

Dat hoeft volgens Van Rootselaar geen probleem te zijn. "Het is topsport en ik zie veel gelijkenissen met het valide basketbal. Mijn belangrijkste taak is om mijn eigen topsportmentaliteit zo goed mogelijk over te brengen op de groep. Ik heb zelf onder grote coaches als Ton Boot gespeeld, dus ik weet wat er bij komt kijken om te kunnen presteren."

Van ballen testen naar bondscoach

Hoe kwam de bond uit bij de opvolger van Frits Wiegmann, die na de Paralympische Spelen in Rio stopte? "Ik was op Papendal om basketballen te testen. Hier zitten sensoren in om precies te meten hoe de bal door de lucht vliegt. Daar sprak de bondscoach van de vrouwen, Gertjan van der Linden, mij aan."

"Hij vroeg mij om na te denken over de baan als bondscoach bij de mannen. Ik had daar zelf nooit over nagedacht, maar was eigenlijk best wel enthousiast."

Een stage in Japan met de damesploeg trok Van Rootselaar uiteindelijk over de streep. "Daarnaast begon het bij mij steeds meer te kriebelen om weer een ploeg te coachen."

De rolstoelbasketballers waren te sterk voor Canada en eindigden als zevende in Rio

Het EK in juni moet het eerste grote meetmoment worden, maar het uiteindelijke doel zijn de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio, een toernooi waar Van Rootselaar grootse dingen verwacht.

"Ik heb zondag voor het eerst kennisgemaakt met de groep en iedereen was heel enthousiast. Dat mag ook wel, want sinds de Spelen hebben ze niet getraind."

"Ik ga de komende tijd gebruiken om de jongens beter te leren kennen en te vragen wat ze zelf willen de komende jaren. Wat ik wil is namelijk duidelijk: in Rio werd de ploeg zevende, in Tokio wil ik voor de medailles gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl