Coentunnel
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Coentunnel nog steeds vaak dicht door hoge vrachtwagen

De Coentunnel bij Amsterdam ging vorig jaar gemiddeld meer dan drie keer per dag dicht vanwege een te hoge vrachtwagen. Dat gebeurde 1185 keer, ongeveer even veel als het jaar ervoor. Dat heeft de regionale omroep NH uitgezocht.

Sinds de Tweede Coentunnel in 2014 is geopend gaat het vaker mis. De nieuwe tunnel is hoger dan de oude Coentunnel. Daardoor kan een te hoge vrachtwagen wel de stad uit door de nieuwe tunnel, maar de andere kant op past de wagen niet. De tunnel wordt dan automatisch afgesloten, waardoor lange files ontstaan.

Vorig jaar leverde dat de samenleving 5 tot 10 miljoen euro economische schade op, volgens berekeningen van hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee van de Technische Universiteit in Delft.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur zegt niets te kunnen doen. "We schrijven boetes, zijn in gesprek en hebben waarschuwingen geplaatst. Het ligt er niet aan dat de tunnel niet hoog genoeg is. Het ligt aan de chauffeurs die hun wagen te hoog beladen en zich niet gedragen", aldus Schultz.

Kritiek onterecht

Volgens de Zaanse vrachtwagenchauffeur Dick Versteeg snapt de minister het niet. Hij staat soms ook drie keer per dag te wachten tot hij weer door de tunnel kan. "Het zijn vooral buitenlandse chauffeurs die het overkomt. Ze begrijpen de Nederlandse waarschuwingen niet. De oude Coentunnel moet ook hoger worden gemaakt, dan is het probleem opgelost."

Tweede Kamerlid Salima Belhaj (D66) gaat opnieuw Kamervragen stellen aan de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl