De Japanse Nao Kodaira was met afstand de snelste vrouw bij de WK sprint. In Calgary won ze drie van de vier afstanden en veroverde de wereldtitel in een wereldrecord punten. Na afloop stond ze NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg te woord in het Nederlands. Haar wereldtitel heeft ze naar eigen zeggen te danken aan "sushi power".

Kodaira dankzij sushi power naar wereldtitel

Twee jaar woonde en trainde Kodaira in Nederland, bij Marianne Timmer en Gianni Romme. "Ik vind het Nederlandse eten ook heel lekker, vooral boerenkool, maar het is niet goed voor mijn lichaam."

De Japanse won in Calgary met overmacht, maar bleef heel bescheiden. "Volgend jaar komen er met de Olympische Spelen misschien wel betere schaatssters. Ik moet nu rustig blijven en nog beter worden."

Drukke week

Kodaira heeft een drukke week achter de rug. Veel Aziatische vrouwen sloegen de WK sprint over omdat ze het toernooi niet konden of wilden combineren met de Asian Games, die een week voor de WK sprint werden gehouden.

Kodaira besloot wel op beide toernooien van start te gaan. In Sapporo won ze vorige week zowel de 1.000 meter als de 500 meter. Afgelopen dinsdag was de laatste afstand voor de sprinters bij de Asian Games. Volgens Kodaira restte daarna nog genoeg tijd om ook in Canada een goed figuur te slaan.

"Het was een beetje zwaar voor mijn benen, maar de mentaliteit was goed. Ik heb een drukke, maar mooie week gehad."

Ter Mors: heel blij met mooie derde plek

Jorien ter Mors pakte net als vorig jaar het brons op de WK. Dat kwam voor haarzelf wel enigszins als een verrassing, omdat ze tijdens het seizoen al twee keer ziek op bed had gelegen. 

"Dit had ik van tevoren echt niet verwacht. Ik denk dat ik voor mezelf gewonnen heb dit weekend. Ik ben blij dat ik de knop heb kunnen omzetten en het langebaanseizoen nu goed heb afgesloten", aldus Ter Mors, die nu hoopt dat ze nog mee kan doen aan de WK shorttrack in Rotterdam.

STER reclame