Dolf Jansen met premier Mark Rutte tijdens het eerste Nederlandse Correspondents Dinner
NOS NieuwsAangepast

Dolf Jansen: Correspondents' Dinner kan prima zonder president

Donald Trump komt niet naar het Correspondents' Dinner. Voor het eerst in 30 jaar slaat de Amerikaanse president het jaarlijkse diner met de pers over. "Jammer, maar logisch natuurlijk", zegt cabaretier Dolf Jansen, betrokken bij het eerste Nederlandse Correspondents' Dinner. "Trump is regelmatig de satire voorbij."

Tijdens het diner neemt de president (of bij ons de premier) volgens traditie zichzelf en de pers op de hak. Toch kan het diner best doorgaan zonder de hoofdact, denkt Jansen. "Het is heel goed om over de rol van de pers te praten en daar als satiricus op te reageren. Satire is een goed middel."

Een grappige speech van Trump was al een moeilijk verhaal geweest, denkt Jansen. "Zijn normale speeches zijn al op het randje en soms zo over de top. Satire en werkelijkheid lopen niet ver uit elkaar bij hem", zegt Jansen.

"En hij heeft de pers natuurlijk tot vijand verklaard." Dan ga je natuurlijk niet gezellig dineren, wil Jansen maar zeggen.

Dat journalisten nu zelf de avond moeten vullen, is volgens Jansen geen probleem. "De meeste journalisten zijn niet grappig, maar Rutte had ook tekstschrijvers. Je kunt altijd een paar mensen inhuren", zegt Jansen. "Dan moet je alleen nog de grap goed kunnen vertellen." Misschien is het zelfs wel interessanter dan de president of premier iets laten zeggen, denkt Jansen.

Rutte neemt zichzelf en anderen op de hak bij Correspondents' Dinner

De Nederlandse traditie is nog jong en het zou goed kunnen dat de volgende premier niet op een grappige speech zit te wachten. "Wilders zou bijvoorbeeld een lastig verhaal worden, maar niet zo lastig als Trump", zegt Jansen. "De kans dat hij premier wordt en zo'n diner zou doen is denk ik heel klein. Maar ik zou toch graag op hem willen reageren. Hoe meer op het randje, hoe spannender de avond wordt."

Een Correspondents' Dinner draait volgens Jansen namelijk niet alleen over de grappen. Het is een dag om het over de relatie tussen de politiek en de pers te hebben. "Het gaat om dingen overbrengen. Rutte snapte dat. Satire is daar een goed middel voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl