Henk Krol op het Binnenhof
NOS NieuwsAangepast

50Plus gedaald in Peilingwijzer na onduidelijkheid over AOW-standpunt

In de Peilingwijzer is 50Plus gedaald na de verwarring die afgelopen week ontstond over het AOW-standpunt van de partij. De ouderenpartij staat nu op 5-9 zetels, een significante daling ten opzichte van woensdag, toen de partij van Henk Krol nog op 8-10 zetels stond. De daling valt buiten de onzekerheidsmarges van de Peilingwijzer.

De daling in de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van zes peilingen, is een direct gevolg van de nieuwste cijfers van Maurice de Hond, bij wie 50Plus vandaag van 10 naar 6 zetels gaat.

Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat 50Plus ook in het LISS-panel aan het dalen is. Het LISS-panel geeft "een rollend gemiddelde": dagelijks is te zien wat het gemiddelde van de laatste zeven dagen is. Dinsdag stond 50Plus in het LISS-panel op 5,4 procent, vandaag is dat 4,5 procent.

Dat de steun voor 50Plus daalt, is volgens Louwerse zeer waarschijnlijk. De komende dagen maken andere peilers hun resultaten bekend en moet blijken hoe groot die daling precies is. De Hond heeft niet onderzocht waarom minder deelnemers aan zijn peiling nu 50Plus willen stemmen, maar het ligt voor de hand dat het te maken heeft met de verwarring die afgelopen week ontstond over het AOW-standpunt.

Krol zei dinsdag dat de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar kan als de hoogte van de uitkering niet langer gekoppeld wordt aan de gemiddelde loonstijging. Partijvoorzitter Nagel nam twee dagen later afstand van die opmerking en Krol bood er daarna excuses voor aan.

Onveranderd

In de Peilingwijzer is verder ten opzichte van woensdag nauwelijks iets veranderd. De PVV (24-28 zetels) en de VVD (23-27) gaan op kop, gevolgd door D66 (15-19), het CDA en GroenLinks (beide 16-18), en daar weer een stukje achter de PvdA (11-15) en de SP (11-13).

De ChristenUnie staat onveranderd op 5-7, maar is daardoor wel weer vrijwel gelijk gekomen met 50Plus. De SGP en de PvdD blijven op 3-5.

Forum voor Democratie staat voor het eerst gemiddeld op een Kamerzetel. Met 0-2 staat FvD gelijk met Denk. VNL staat op 0-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl