Bijeenkomst van alle genomineerden
NOS NieuwsAangepast

Oscars zijn diverser - maar wie kan op tegen La La Land?

  • Lambert Teuwissen

    Redacteur

  • Lambert Teuwissen

    Redacteur

Zullen de Academy Awards Hollywood zich vanavond revancheren voor twee jaren van kritiek met #OscarsSoWhite? Of vond men het wel voldoende minderheden slechts te nomineren en kiest Hollywood toch voor het nostalgische, witte La La Land. Vannacht wordt het duidelijk.

Pijnlijk genoeg waren in 2015 de 2016 alle genomineerden wit: van de vijftig nominaties voor regisseurs en acteurs was beide keren de Mexicaanse Alejandro González Iñárritu het meest gekleurd. "Als je genomineerd moest worden als gastheer, dan was ik er niet geweest", grapte Chris Rock wrang.

Hoe anders is het dit jaar. Voor het eerst is in elke acteurscategorie ten minste één gekleurde acteur genomineerd. Voor Beste Vrouwelijke Bijrol zijn het er zelfs drie van de vijf: Viola Davis, Naomi Harris en Octavia Spencer. Denzel Washington maakt zowel als acteur als producer kans met het familiedrama Fences, Mahershala Ali (bekend als Remy Danton uit House of Cards) lijkt het gouden beeldje al zo goed als binnen te hebben voor zijn gelaagde rol in Moonlight.

Moonlicht-regisseur Barry Jenkins wist als vierde zwarte regisseur voor een Oscar genomineerd te worden. Als hij wint zou hij geschiedenis schrijven. Pharrell Williams maakt kans op een Oscar voor Beste Film als producent van Hidden Figures.

"Ik hoop maar dat het niet alleen door een hashtag komt", reageerde Viola Davis "Dit komt vanzelfsprekend voort uit wat Amerika is, en hoe het zichzelf wil zien."

Barry Jenkins denkt niet dat de rijke oogst dit jaar direct komt door de veranderingen die het afgelopen jaar zijn ingevoerd. "Deze films zaten al een paar jaar in de pijplijn. Niet als reactie op de ophef, maar als reactie aan het gebrek aan dit soort perspectieven."

  • Website Oscars
    Genomineerd voor Beste Film: Arrival
  • Website Oscars
    Genomineerd voor Beste Film: Fences
  • Website Oscars
    Genomineerd voor Beste Film: Hell or High Water
  • Website Oscars
    Genomineerd voor Beste Film: Hidden Figures
  • Website Oscars
    Genomineerd voor Beste Film: La La Land
  • Website Oscars
    Genomineerd voor Beste Film: Lion
  • Website Oscars
    Genomineerd voor Beste Film: Manchester by the Sea
  • Website Oscars
    Genomineerd voor Beste Film: Moonlight

Meer dan vorig jaar vertellen de films ook diverse verhalen. Fences gaat over de teleurstellingen van een zwarte vader, Moonlight is een coming-of-age-film over een zwarte homoseksueel. Hidden Figures vertelt het waargebeurde verhaal van de zwarte vrouwen die onmisbaar waren voor de berekeningen van NASA, Loving gaat over de verboden liefde van een witte man en een zwarte vrouw in het zuiden van de VS. In Lion vindt een geadopteerde jongen zijn weg terug naar de sloppenwijken van India.

Maar dan is er nog La La Land. De film geldt nu al als de gedoodverfde winnaar van de Oscars, met een recordaantal van veertien nominaties (evenveel als Titanic en All about Eve). De film wordt geroemd als een Hollywood-musical-oude stijl, maar juist in dit jaar valt ook op hoe wit de film is.

Ik twijfel er niet aan dat we hier volgend jaar weer zullen zijn. Dit gaat niet weg.

Regisseur Barry Jenkins

La La Land is een eerbetoon aan het Hollywood van de Golden Age, wat toch vooral een gesegregeerd Hollywood was. De witte hoofdrolspeler neemt het op voor authentieke jazz, terwijl het enig significante zwarte personage (gespeeld door John Legend) juist symbool staat voor de commercialisering ervan.

Critici vinden bovendien dat de film wel erg met Hollywood zelf bezig is. Van de Cinemascope-intro tot de montage-finale wordt een romantisch beeld neergezet van ploeterende artiesten die alles opgeven voor hun kunst. Overigens bleek dat thema in het verleden populair bij de Oscars, zie The Artist, Argo of Birdman.

Kritiek of niet, regisseur Damien Chazelle gaat waarschijnlijk Beste Regie winnen. Ook lijkt Emma Stone Beste Actrice niet meer te kunnen ontgaan. Of Ryan Gosling als getergd jazz-muzikant zal gaan winnen is nog maar de vraag: hij heeft veel concurrentie van de aangrijpende rol van Casey Affleck in Manchester by the Sea. Ook lijkt Hollywood Denzel Washington zijn derde Oscar (na Glory en Training Day) te gunnen.

Of het Denzel, Casey of toch Ryan wordt, maakt regisseur Jenkins niet uit. Hij denkt dat Hollywood op de goede weg is. "Ik twijfel er niet aan dat we hier volgend jaar weer zullen zijn. Dit gaat niet weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl