De vrouwelijke nummers 2 in debat ANP
NOS Nieuws Politiek Aangepast

'First ladies' oneens over wie in Nederland thuishoort

De vrouwelijke nummers 2 van vijf grote partijen zijn het oneens over de stelling dat mensen die zich in Nederland niet aan normen en waarden houden, weg moeten. Bij WNL op Zondag gingen de first ladies, zoals presentator Rick Nieman hen noemde, met elkaar in debat.

Fleur Agema (PVV), Jeanine Hennis (VVD) en Mona Keijzer (CDA) zeiden dat immigranten en vluchtelingen die de normen en waarden niet respecteren, terug naar het land van herkomst moeten worden gestuurd. Volgens Agema zegt de VVD echter alleen maar "pleur op", maar heeft dat in de praktijk niets te betekenen. 

Je kan wel zeggen "pleur op", maar dat is dan natuurlijk een wassen neus

Fleur Agema (PVV) over de uitspraken van de VVD

Stientje van Veldhoven (D66) en Renske Leijten (SP) zijn van mening dat de wet gebruikt moet worden om mensen aan te pakken en waar nodig te berechten.

Wassen neus

PVV-Kamerlid Agema beweerde dat geradicaliseerde jongeren die uit Syrië terugkeren, niet vervolgd worden. "Begin daar eens mee, want ze lopen vrij rond. Je kan wel zeggen "pleur op", maar dat is dan natuurlijk een wassen neus". VVD-minister Hennis zei dat wegsturen niet altijd mogelijk is, bijvoorbeeld als iemand het Nederlandse staatsburgerschap heeft. "Maar dan moet je ze natuurlijk gelijk aanpakken", zei ze.  

Hennis zei dat er veel mensen niet zijn geïntegreerd en dat iedereen die hier wil wonen en werken zich moet houden aan onze normen en waarden. "We zijn hier vrij met Kerst en niet met het Offerfeest", zei ze.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wie hoort er in Nederland thuis?

"Waar is de liberale VVD gebleven?", merkte D66-Kamerlid Van Veldhoven op. "Dus als je het niet eens bent met het christelijke Kerstfeest en het Offerfeest wil vieren, dan moet je maar weg?", zei ze.

SP'er Leijten zei dat een van de normen en waarden in Nederland is dat iedereen gelijk is voor de wet. 

Dus als je het niet eens bent met het christelijke Kerstfeest en het Offerfeest wil vieren, dan moet je maar weg?

Stientje van Veldhoven (D66)

De vijf vrouwen hadden het in het debat verder ook nog over de zorg en veiligheid. Het debat leverde geen verrassingen op en verliep in een rustige en beheerste sfeer.

Premier

De nummer 2 van de PvdA, Khadija Arib, deed niet mee, omdat ze als voorzitter van de Tweede Kamer boven de partijen moet kunnen staan.   

In het debat hielden alle vrouwen zich op de vlakte, toen hun gevraagd werd of ze de ambitie hebben om ooit premier van Nederland te worden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarom is er nog steeds geen vrouwelijke premier?

STER reclame