Bezoekers van de naturistenbeurs gaan naakt op de foto in de Jaarbeurs
NOS NieuwsAangepast

Van paus tot motormuis: de Jaarbeurs bestaat 100 jaar

Terwijl op de beursvloer de motoren ronken tijdens de jaarlijkse Motorbeurs, vieren de hallen eromheen hun honderdste verjaardag. De Jaarbeurs in Utrecht is jarig.

In het hallencomplex op een steenworp afstand van Utrecht Centraal is de afgelopen eeuw van alles georganiseerd, van sportevenementen tot concerten en missen. Het idee voor de beurs ontstond in de Eerste Wereldoorlog. De wereld stond in brand, dus de internationale handel nam af.

De opbouw van de eerste Jaarbeurs in 1917

Om de handel binnen Nederland te bevorderen werd een beurs georganiseerd, waarop Nederlandse ondernemers zich presenteerden en elkaars spullen konden bekijken.

De beurs werd vanwege de centrale ligging gehouden in Utrecht en duurde twee weken. Het was een groot succes. In de jaren erop werden jaarlijks beurzen georganiseerd. De Fruithal en Korenbeurs, waar de beurs de eerste paar jaar werd gehouden, bleken al snel te klein en werden gesloopt en vervangen.

In de Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen van de beurs in beslag genomen door de Duitsers, maar na de bevrijding ging het de beurs opnieuw voor de wind.

De voormalige Fruithal en Korenbeurs, op de plek waar nu TivoliVredenburg staat, waar de Jaarbeurs begon

De Jaarbeurs verhuisde naar zijn huidige plek en er werden in rap tempo gebouwen bijgezet.

Inmiddels bestaat het complex uit elf hallen, met in totaal 100.000 vierkante meter beursvloer. Daar hebben de afgelopen jaren de meest uiteenlopende evenementen plaatsgevonden. Zoals de eerste editie van Lowlands in 1967, het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1985 en de start van de Tour de France in 2015.

Het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1985

Inmiddels worden er jaarlijks een kleine honderd beurzen en enkele duizenden vergaderingen georganiseerd. De afgelopen jaren is het aantal bezoekers en beurzen wel teruggelopen.

  • ANP
    Eurospoor, de grootste modelspoorbeurs van Europa
  • ANP
    Ook in de Jaarbeurs: Dutch Comic Con
  • ANP
    Of de vakantiebeurs
  • ANP
    Of een motorbeurs
  • ANP
    Of deze indoor mountainbike-route
  • ANP
    Of Armin van Buuren

Dat komt onder andere door de komst van het internet, waardoor de zin van fysieke ontmoetingen op een beursvloer is afgenomen. In 2014 werden daarom bijna honderd medewerkers van de beurs ontslagen.

Utrecht is nu bezig met een grote herinrichting van het gebied bij de beurshallen. Daarbij moet op de plek van één van de hallen en twee parkeerplaatsen een heel nieuw stadscentrum ontstaan. De plannen daarvoor worden dit jaar gemaakt. In 2023 moet de eerste schop in de grond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl