Kai Verbij is razendsnel op de 1.000 meter
NOS SchaatsenAangepast

Nuis wint razendsnelle 1.000 meter, Verbij leidt

Kai Verbij heeft dankzij een razendsnelle 1.000 meter de leiding bij de WK sprint overgenomen van Ronald Mulder. Verbij reed in Calgary naar 1.06,73: in eerste instantie een verbetering van het Nederlands record, maar toen moest Kjeld Nuis nog in actie komen.

De wereldkampioen op de kilometer was met 1.06,61 nog sneller dan Verbij en won daarmee de tweede afstand van de dag. Nuis reed op het Canadese ijs de tweede tijd ooit. Alleen Shani Davis was ooit sneller (1.06,42).

De Canadees Vincent De Haitre klokte de tweede tijd (1.06,72).

WK sprint: eerste 1.000 meter (m)

Kleine verschillen

Nico Ihle deed ook goede zaken in het klassement. De Duitser werd vijfde op de kilometer en staat nu tweede in de rangschikking. Maar de verschillen zijn klein. Verbij heeft een voorsprong van 0,11 seconde op Ihle. De Noor Havard Lorentzen staat derde, op 0,13 van Verbij.

Nuis staat vierde en moet op de 500 meter 0,36 seconde goedmaken op Verbij. Ronald Mulder reed na zijn sterke 500 meter een mindere kilometer (1.08,07) en zakte van de eerste naar de vijfde plaats in het klassement.

Het klassement bij de WK sprint na dag 1

Er komt zondag sowieso een nieuwe wereldkampioen sprint, want titelverdediger Pavel Koelizjnikov is er niet bij in Calgary. De Rus is herstellende van een liesblessure en kampt met mentale problemen na de meldoniumaffaire.

Het programma van de WK sprint op zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl