Ter Mors verrast met record, maar Kodaira wint weer

Ter Mors snelt naar Nederlands record op 1.000 meter
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nao Kodaira is na een dag sprinten in Calgary duidelijk de snelste schaatsster. De Japanse won bij de WK sprint de 1.000 meter met een evenaring van het baanrecord (1.12,51), nadat ze ook al de 500 meter had gewonnen.

Jorien ter Mors was dit seizoen nog niet in vorm, maar verbeterde in Calgary wel haar eigen nationale record: 1.12,53. Daarmee eindigde ze als tweede op de kilometer, voor de Amerikaanse wereldkampioene op die afstand, Heather Bergsma.

De wereldkampioenschappen sprint gaan zondag verder met de tweede 500 en 1.000 meter. Het toernooi in Calgary is live te volgen op NPO 3, NPO Radio 1 en NOS.nl. 

1/2Ter Mors: superblij met record
2/2Kodaira na twee afstandszeges: ik wil nog meer

"Ik wist dat het in me zat, maar het was er dit jaar nog niet uitgekomen. Ik ben blij dat ik nu eindelijk mijn winst kon pakken in het laatste rondje", reageert Ter Mors.

In het klassement over de eerste 500 en 1.000 meter staat Ter Mors nog wel 0,12 seconde achter Bergsma, op de derde plaats. De voorsprong van Kodaira is riant: de Japanse heeft 0,69 voorsprong op Bergsma.

Het klassement na de eerste 500 en 1.000 meter voor vrouwen NOS

Records voor andere Nederlandse vrouwen

De andere twee Nederlandse vrouwen in Calgary, Sanneke de Neeling en Anice Das, spelen geen rol van betekenis in het klassement over twee afstanden. Maar beide schaatssters verbeterden wel hun persoonlijk record op de 1.000 meter. De Neeling reed 1.14,69, Das klokte 1.16,35. 

Titelverdedigster Brittany Bowe is er dit weekend niet bij. De Amerikaanse zette begin februari een punt achter haar seizoen omdat ze nog te veel hinder ondervindt van de naweeën van een hersenschudding. 

Het programma van de WK sprint op zondag NOS