Kantoor Unilever aan de Nassaukade Rotterdam ANP

Minister Dijsselbloem heeft Unilever opgeroepen niet in te gaan op agressieve overnamepogingen van "aasgieren, hyena's die je bedrijf proberen kapot te maken". Unilever is voor ons een cruciaal bedrijf, zei de minister in het radioprogramma Kamerbreed op NPO 1.

Onlangs deed het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz een ongevraagd overnamebod van 134 miljard euro op Unilever. Unilever vindt dat het meer waard is. Volgens het Nederlands-Britse voedingsmiddelenconcern toont het bod aan dat de aandelen ondergewaardeerd zijn. Unilever liet weten dat het op zoek gaat naar manieren om meer waarde te creëren voor zijn aandeelhouders. 

"Durf je kortetermijnaandeelhouders te weerstaan. Durf tegen hen te zeggen: ik ga niet dat langetermijnperspectief loslaten en zo nodig bescherm ik mijzelf tegen dit type agressieve overnames", zei Dijsselbloem. Eerder riepen pensioenfondsen Unilever al op niet in zee te gaan met concerns die niet duurzaam opereren. Unilever wees het bod overigens resoluut af. 

Dijsselbloem in Den Haag ANP

De minister, nummer drie op de PvdA-lijst, uitte in hetzelfde programma kritiek op de VVD. Hij zei dat die partij ouderen voor een groot deel de rekening laat betalen voor het beloofde extra geld in verpleeghuizen. De VVD wil dat met "een beetje Henk Krol-achtige financiering" betalen, sprak Dijsselbloem. 

STER reclame