Henk Elsink tijdens de opnamen van de Henk Elsink Show van de NCRV in 1986
NOS NieuwsAangepast

Cabaretier Henk Elsink (81) overleden

Cabaretier Henk Elsink is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer en is gisteren in een verzorgingstehuis gestorven, meldt zijn dochter aan de NOS. De carrière van Henk Elsink omspande meer dan veertig jaar.

Na verschillende revues in zijn kinder- en tienerjaren trad Elsink in 1956 op in het revuecafé van Tom Manders en dat bleek een schot in de roos. Hij verscheen in de jaren daarna steeds vaker op radio en televisie, onder anderen bij het ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk. In de jaren 60 en 70 ontving hij bekenden uit de amusementswereld in zijn Amsterdamse cabaretrestaurant de Koopermoolen.

Daarna was Elsink met onemanshows te zien in de theaters. Een bekende conference uit die tijd is Harm met de Harp (1969), waarin hij een stereotiep beeld van een homoseksueel gaf, iets waarop vanuit homoseksuele kring veel kritiek kwam. Bekend werd ook De Supporter (1970), waarin hij met een voetbaltoeter schunnige woorden overstemt. Voor zijn shows kreeg hij in 1973 de Gouden Harp.

Harm met de Harp, Supporter en Johanna (1973) werden ook hits. In Johanna bezong Elsink, als oudere artiest, "kleine Johanna", die haar moeder alleen laat. Het lied was op een tangoritme. Het belandde op de derde plaats van de Top 40. Het was zijn hoogste notering.

Henk Elsink met 'Johanna'

In 1988 stopte de in Enschede geboren Elsink plotseling met cabaret. Hij emigreerde naar Spanje, waar hij tot 2005 zou blijven wonen. Op Mallorca schreef hij thrillers onder de naam Elsinck.

Cabaretkenner Kick van der Veer herinnert Elsink niet als cabaretier, maar als een entertainer. "Hij wilde het liefst de mensen laten lachen. Maar af en toe zat er een heel mooi, lief lied tussen alle vrolijkheid."

Elsink ging na zijn carrière in Spanje wonen. "Hij merkte toch de grote opkomst van kanonnen als Freek en Youp", zegt Van der Veer op NPO Radio 1. "Wat hij deed begon uit de mode te raken. De mensen wilden wat anders, ze wilden het geëngageerde cabaret terug."

Na zijn carrière schreef Elsink thrillers. Die werden volgens Van der Veer hooggewaardeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl