Svetlana Ignatjenko David Jan Godfroid / NOS

Twee weken geleden maakte correspondent David Jan Godfroid een artikel over over mensen die het financieel moeilijk hebben in Rusland. Hij sprak Svetlana, die als schoonmaakster in een ziekenhuis 125 euro in de maand verdient. 

Haar grootste droom? Om naar het circus te kunnen met haar kinderen. Maar daar had ze niet genoeg geld voor. Dat vonden een aantal van onze lezers en kijkers niet kunnen, dus besloten ze geld in te zamelen. Samen gaven die mensen 310 euro.

Van dat geld werden circuskaartjes gekocht, maar er bleef ook nog ruim anderhalf maandsalaris over. Daar kan Svetlana haar keuken van laten repareren of nieuwe broeken en schoenen voor haar kinderen Sergej en Ilija van kopen. Of iets anders wat nóg meer prioriteit heeft. 

Godfroid ging mee naar het circus:

Droom arm Russisch gezin komt uit

En goed nieuws voor jongeren: steeds minder jongeren gaan zonder diploma van school. Het aantal is iets verder gedaald. Afgelopen jaar braken 22.948 leerlingen hun opleiding in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs af. Dat waren er ruim 1400 minder dan een jaar eerder.

Het gaat om een kleine daling van 1,8 naar 1,7 procent. Maar "we komen van ver", zei minister Bussemaker, die de cijfers bekendmaakte. 

Minister Dijsselbloem met het koffertje met de Rijksbegroting ANP

Voor het eerst in bijna tien jaar hebben we geld over: de Nederlandse overheid krijgt meer binnen dan er wordt uitgegeven. De economie groeide sneller dan verwacht, waardoor de overheid op de begroting van vorig jaar een overschot van 200 miljoen euro kan noteren.

Er kwam ruim 3 miljard euro meer binnen dan verwacht door extra belastingen en premie-inkomsten. Dat komt vooral doordat meer mensen aan het werk zijn. Dat heeft een dubbel effect, omdat de overheid daardoor ook minder geld kwijt is aan uitkeringen. 

Nationaal wielerteam Syrië traint weer in Aleppo Sander van Hoorn / NOS

De verwoestingen in de oude stad van Aleppo in Syrië zijn enorm, maar langzaamaan keert het gewone leven terug. Correspondent Sander van Hoorn kwam woensdag een aantal fietsers van de nationale wielerploeg van Syrië tegen. "We hebben voor het eerst sinds jaren weer in Aleppo kunnen trainen", vertelden de renners enthousiast.

De renners vertelden over hun voorbereiding op hun volgende wedstrijd. "We rijden binnenkort een race in Bahrein en daarna in Iran en Rusland." En de Tour de France? "Ja, hopelijk kunnen we daar ooit naartoe."

Goed nieuws voor de jarigen op 27 april

Ben je jarig op 27 april en bereik je een kroonjaar? Word je bijvoorbeeld 25, 35, 55 of 80 jaar oud? Dan mag je misschien wel op Koning Willem-Alexanders feestje komen. De koning nodigt voor zijn vijftigste verjaardag 150 Nederlanders uit voor een diner op 28 april in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Na het diner wordt het paleis vijftig uur achter elkaar opengesteld voor publiek.

Uit de aanmeldingen worden 150 gasten via een loting geselecteerd.

Dineren met de koning?

Meer goed nieuws...

We worden steeds ouder: gemiddeld maar liefst 83 jaar oud. Wil je nog ouder worden? Dan moet je een voorbeeld nemen aan de leefstijl van Zuid-Koreaanse vrouwen: die worden in 2030 namelijk gemiddeld 90 jaar oud.

Gemiddelde levensverwachting stijgt, in Zuid-Korea zelfs naar 90

Ook werd er door de voorzitters van tien politieke jongerenorganisaties een manifest opgesteld en ondertekend voor een duurzamer Nederland. Het manifest werd door oud-politicus Jan Terlouw gepresenteerd in De Wereld Draait Door

Er was ook opmerkelijk nieuws...

Een bijzondere verrassing voor de medewerkers van een vuilniswagen in de Amerikaanse staat Virginia. Zonder dat ze het doorhadden besloot een klein wasbeertje met ze mee te rijden. Aan de trap, achterop de wagen. De chauffeur had tijdens de elf kilometer lange rit niets door. Tot het moment dat iemand toevallig achter de vuilniswagen kwam te rijden en het beestje zag.

Afvalbedrijf American Disposal Services laat weten dat ‘het kleine jochie’ veilig is. "We hopen dat hij een leuk ritje heeft gehad! Voor de volgende keer adviseren we je Uber te bellen!"

Goed verhaal

Sommige Amerikanen hebben een negatief beeld van moslims. Daar wil Joshua Seftel wat aan doen, dus bedacht hij de online serie The Secret Life of Muslims. Daar komen moslims aan het woord die vertellen hoe ze omgaan met dat negativisme. NOS op 3 maakte er een video over:

STER reclame