ANP
NOS SportAangepast

VVD-lijstduwer Van der Weijden gelooft in stimuleren en zelf doen

Eigenlijk had olympisch kampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden donderdag met de VVD de stad in gewild om het gesprek aan te gaan met kiezers. Maar storm Doris hield de VVD-koffiebus in de garage. En dus moet Van der Weijden, met zijn plek 80 lijstduwer van de partij, nog even geduld hebben voordat hij zijn liberale bijdrage op straat mag leveren.

Wie Van der Weijden het VVD-gedachtegoed hoort uitdragen, bespeurt een doorgewinterd politicus. "Het is goed om te beseffen, als je naar de cijfers kijkt en naar de stand van het land, dat we er nog nooit zo goed voor hebben gestaan als nu. Er zijn zoveel werkenden, de economie groeit weer. We hebben een moeilijke tijd gehad in de crisis, de afgelopen vier, vijf jaar. We hebben moeilijke maatregelen moeten nemen. Maar we staan er nu wel goed voor."

VVD'ers zijn optimistisch

De zwemmer predikt het optimisme, waarvan ook lijsttrekker Mark Rutte zich graag bedient. "Een onderzoek heeft aangetoond dat VVD'ers de meest optimistische mensen zijn. Daar voel ik mij in thuis. Als je een duidelijk plan hebt, waar je vertrouwen en geloof in hebt, dan komt het optimisme vanzelf."

Het liberalisme maakt deel uit van wie Maarten van der Weijden is. "Ik geloof heel erg dat je mensen het verste krijgt en het beste helpt als je ze stimuleert." De oud-sporter spreekt uit eigen ervaring. Toen hij herstelde van de acute leukemie die hem in 2001 trof, motiveerde zijn vader hem om zijn studie en het zwemmen weer op te pakken.

"Van die twee dingen vond ik het zwemmen het leukst. En ik neigde ertoe alleen maar te gaan zwemmen. Maar mijn vader bleef continu zeggen: 'Ook je studie, Maarten.' Dat ging uiteindelijk zó ver dat ik alleen nog maar geld kreeg, om te kunnen zwemmen en om ergens te kunnen wonen, als ik ook mijn studiepunten zou halen."

"Een heleboel mensen zouden zeggen: wat zielig, die jongen is net hersteld van kanker, geef hem een beetje tijd. Maar het resulteerde er wel in dat ik het altijd ben blijven doen. Ik ben heel blij dat mijn vader mij altijd zo gestimuleerd heeft."

Zelf doen, is de boodschap die Van der Weijden ook vanuit zijn topsportverleden wil uitdragen. "Als sporter leer je jezelf doelen te stellen en te onderzoeken wat je goed kunt en wat je minder goed kunt. Dat moet iedereen vooral zelf doen. En als je dat doet, kom je in het leven denk ik heel ver."

Misschien over vier jaar Kamer in

Ook zijn ziekte heeft het gedachtegoed van Van der Weijden beïnvloed. "Aan de ene kant heb ik de sportkant die zegt: je stinkende best doen en hard werken. Aan de andere kant weet ik ook: soms zit het in het leven even tegen en heb je domme, domme pech."

"Dan moet de politiek en het land een vangnet vormen voor als je hulp nodig hebt. Maar als het even kan moet je mensen stimuleren hun leven zelf weer op de rit te krijgen en de vrijheid geven zichzelf verder te ontwikkelen en te ontplooien."

De nummer 80 van de VVD-lijst ziet zichzelf op dit moment echt als lijstduwer. Zelfs als hij met voorkeursstemmen de Kamer in kan, zal hij bedanken voor de eer. "Ik ben nog niet klaar om Tweede Kamerlid te worden. Dat is echt een vak en daar heb ik meer basis voor nodig. Maar ik zet mijn verkenningstocht in de politiek wel voort om te zien wat voor vorm het kan krijgen. En misschien wil ik over vier jaar, als er weer verkiezingen zijn, alsnog de Kamer in."

ANP
Maarten van der Weijden won in 2008 goud op de 10 kilometer in Peking

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl