Van Vleuten (l) en Van Dijk (r) voor de start van de olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro AFP

Voor wielrensters Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk was 2016 geen jaar om in te lijsten. Het komt dus goed uit dat ze zaterdag in België allebei beginnen aan een nieuw seizoen met de Omloop Het Nieuwsblad.

Tijd om vooruit te kijken naar een nieuw wielerjaar in het vrouwenpeloton.

Toch eerst nog even over vorig jaar... Of willen jullie het daar niet meer over hebben?

Van Vleuten: "Ik ben na het seizoen drieënhalve maand door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en fietsen. Zelfs daar leefde het heel erg. Onbekende mensen kwamen huilend naar me toe, omdat ze zo blij waren om me levend te zien. Ik was ook een van de vier 'legends' tijdens de Tour Down Under, samen met onder anderen wereldkampioen Peter Sagan. Dan voel je je wel vereerd. Mensen zijn ook geïnspireerd door mijn verhaal, ik krijg over het algemeen hele leuke reacties."

Van Dijk: "Mensen vragen vaak: heb je het een plekje kunnen geven? Ik werd vierde op de Spelen, met de wetenschap dat er veel meer in zat. Dat is wel iets wat altijd lastig blijft. Ik heb eigenlijk een heel goed seizoen gehad, maar ik had wel tijd nodig om het mentaal een plekje te geven. Het blijft wel iets dat altijd pijn blijft doen."

Wat was het voor winter?

Van Vleuten en Van Dijk kozen allebei voor een andere voorbereiding op het nieuwe seizoen. Van Vleuten was slechts drie dagen in Nederland en verbleef op 47 verschillende adressen in Australië en Nieuw-Zeeland. Ze zag veel van het land, reed de Crocodile Trophy - een zware mountainbikewedstrijd in de Australische outback - en boekte haar eerste overwinning van het jaar in de Cadel Evans Road Race.

Van Dijk koos er juist voor om iets minder vaak op trainingskamp te gaan dan normaal: "Ik had wel tijd nodig om even tot rust te komen na vorig seizoen." 

Daarnaast maakte ze de overstap van Boels-Dolmans naar Team Sunweb. "Dat is wel wat ik zocht, nieuwe prikkels en nieuwe input", aldus Van Dijk. Dat mede-tijdritspecialist Tom Dumoulin ook voor Sunweb rijdt, komt heel goed uit. Van Dijk bracht al een dag in de windtunnel door om haar positie op de tijdritfiets te verbeteren.

Laten we vooruit kijken. Welke wedstrijden willen jullie dit seizoen winnen?

Van Vleuten: "De Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen zijn mijn doelen voor dit voorjaar. En, ik vind het wel spannend om uit te spreken, maar de Giro d'Italia lijkt mij een heel mooi doel voor na het voorjaar. Als de wedstrijd bergop ging, dacht ik eerst altijd: ik kan niet klimmen. Maar in Rio loste ik iedereen bergop. Dat heeft me wel geïnspireerd om mijn focus iets te verleggen."

"Mijn team heeft me gevraagd of ik de Giro als doel wilde stellen dit jaar. Dus daar ga ik voor. Het is wel heel leuk dat je op je 34ste nog dat soort nieuwe doelen kunt stellen."

Van Dijk met haar zilveren WK-medaille in 2016. Dat moet in 2017 goud worden, net als in 2013 ANP

Van Dijk: "Vorig jaar was mijn doel na de Spelen de tijdrit op de WK in Qatar. Daar werd ik net tweede op een paar seconden. Op zich een hele goede prestatie, maar op dat moment ook wel een grote teleurstelling. Uiteindelijk wil ik heel graag nog een keer wereldkampioen worden op de tijdrit (net als in 2013, red.)."

"En ik wil in het voorjaar ook goede koersen rijden en mijn plekje vinden in deze nieuwe ploeg. Het zou mooi zijn als ik een mooie voorjaarsklassieker kan winnen."

De belangrijkste voorjaarswedstrijden tot de Giro d'Italia voor vrouwen

Omloop Het Nieuwsblad25 februari
Strade Bianche (WorldTour)4 maart
Ronde van Drenthe (WorldTour)11 maart
Trofeo Alfredo Binda (WorldTour)
19 maart
Gent-Wevelgem (WorldTour)26 maart
Ronde van Vlaanderen (WorldTour)2 april
Amstel Gold Race (WorldTour)16 april
Waalse Pijl (WorldTour)19 april
Luik-Bastenaken-Luik (WorldTour)23 april
Giro d'Italia (WorldTour)30 mei t/m 9 juni

STER reclame