ANP
NOS NieuwsAangepast

Turks-Nederlandse artsen vinden uitspraak Kuzu over ouderenzorg schadelijk

Het klopt niet dat artsen eerder stoppen met de behandeling van patiënten met een migrantenachtergrond. Dat zeggen drie medici van Turkse afkomst in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

De drie - een chirurg, een tandarts en een longarts - reageren op een uitspraak van Denk-lijsttrekker Kuzu. Die zei dat hij signalen krijgt dat artsen bij ouderen met een migrantenachtergrond eerder 'de stekker eruit trekken'.

Die opmerking is ongefundeerd en schadelijk, stellen de artsen uit naam van de artsencommissie van Tannet (Turks Academisch Nederlands Netwerk). Volgens hen geven hardwerkende artsen en medisch specialisten dagelijks veel persoonlijke aandacht en professionele zorg aan iedereen en maken ze geen onderscheid.

Dergelijke ongefundeerde opmerkingen kunnen schadelijk zijn voor diezelfde patiënten waar de heer Kuzu voor meent op te komen

Tannet Artsencommissie in brief

De briefschrijvers wijzen erop dat artsen en specialisten een beroepsgroep vormen die gekenmerkt wordt door diversiteit in afkomst, religie, geslacht en leeftijd. Zij zeggen dat moeilijke besluiten over een levenseinde nooit lichtzinnig worden genomen en dat zij zich niet herkennen in het geschetste beeld.

De Artsenfederatie KNMG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg zeiden eerder al dat de opmerking van Kuzu "kant noch wal raakt". Minister Schippers noemde het "kwalijk" dat de politicus mensen angst aanpraat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl