1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

'Meer treinen NS gaan drukte in spits niet oplossen'

Ondanks de investeringen die NS de komende jaren doet in extra materieel, blijft het in de spits in de Randstad erg druk in de trein. NS-topman Van Boxtel zegt in De Telegraaf dat er meer nodig is om de problemen de baas te worden, "anders loopt Nederland hopeloos vast".

Van Boxtel heeft het over een Deltaplan voor het spoor, maar wil dat nu niet toelichten. Hij zal er dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag nader op ingaan.

Meer rijtuigen

De Telegraaf heeft de plannen die NS eerder bekendmaakte geïnventariseerd. Het komt erop neer dat het spoorbedrijf de komende vijf jaar 37 procent meer rijtuigen inzet. Volgens Van Boxtel kunnen daardoor 21 procent meer reizigers worden vervoerd, maar neemt het aantal treinreizigers ook fors toe. Gedacht wordt aan een groei van het aantal passagiers tot 2022 met 15 procent.

Het aantal NS-rijtuigen stijgt tot 2022 van 2966 naar 4077. Onder de 1100 extra rijtuigen zijn 58 Flirt-sprinters, 118 CAF-sprinters en 79 Alstom-intercity's. De nieuwe intercity's moeten ook op de hogesnelheidslijn kunnen rijden.

Kritiek

De belangenclub Maatschappij Voor Beter OV heeft veel kritiek op de plannen. Voorzitter Rikus Spithorst noemt het mosterd na de maaltijd. Volgens hem heeft de NS in het verleden veel krediet verspeeld en geloven steeds meer reizigers er niet meer in. Volgens hem is spreiding van forensen en studenten hard nodig.

Spoorbeheerder ProRail voorziet problemen door het grote aantal treinen. Het aantal parkeerplaatsen voor de treinen is niet genoeg en moet worden uitgebreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl