Jacques Tichelaar aan het begin van het spoedoverleg
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Woensdag debat Provinciale Staten over positie Jacques Tichelaar (PvdA)

Woensdag komt er in Provinciale Staten van Drenthe een openbaar debat met commissaris van de koning Jacques Tichelaar. Dat besluit is genomen bij een besloten spoedoverleg van de fractieleiders in Provinciale Staten met Tichelaar (PvdA). Het overleg ging over de vraag of Tichelaar zich heeft bemoeid met de toewijzing van een ontwerpopdracht in Assen aan zijn schoonzus Karin Klinkenberg.

Over de inhoud van het overleg, wil geen van de betrokkenen iets zeggen.

De kwestie gaat over de opdracht voor de herinrichting van rijksmonument Huize Tetrode in Assen. Die opdracht werd in 2015 gegund aan Klinkenberg. Het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant schreven vanochtend na gezamenlijk onderzoek dat de opdracht aanvankelijk aan iemand anders was gegeven, maar dat Tichelaar ingreep. Als bewijs wordt een e-mail aangevoerd waarin de huisvestingscoördinator van de provincie schrijft dat 'onze CdK' interieuradviseur Karin Klinkenberg heeft gevraagd te adviseren.

Excuusbrief

Klinkenberg verdiende ruim 3100 euro met de opdracht. De interieurontwerpster aan wie de opdracht oorspronkelijk was toebedeeld, werd met 3500 euro schadeloos gesteld. Ook kreeg zij van Tichelaar een vervangende opdracht en een brief met excuses.

Jacques Tichelaar ontkent dat hij bewust zijn schoonzus naar voren heeft geschoven. Hij zegt dat hem pas later in het traject duidelijk werd dat het om een familielid ging. "Toen hebben we besloten om de opdracht niet terug te draaien", aldus Tichelaar in een radio-interview met RTV Drenthe.

Hij wijst er daarin op dat hij als commissaris geen enkele rol speelt bij opdrachten onder de 50.000 euro. Zo ook in dit geval. "Daar hebben wij, dus ik, ons nooit mee bemoeid. Dat zal ik vanmiddag de fractievoorzitters ook uitleggen", laat hij RTV Drenthe weten.

Vermenging van belangen

Tichelaar kwam in 2013 in opspraak toen hij als commissaris van de koning had bemiddeld in een conflict tussen de gemeente Coevorden en zijn zwager Jos Nijland; horeca-ondernemer en echtgenoot van Klinkenberg. Destijds beloofde Tichelaar Provinciale Staten nooit meer voor een familielid te bemiddelen.

Volgens de provinciale integriteitsregels moet de commissaris iedere schijn van belangenverstrengeling vermijden.

Schijn tegen

De fractievoorzitters zeggen het spoedoverleg te willen afwachten, maar zijn op voorhand kritisch. De SP in Drenthe: "als Tichelaar dit niet goed kan weerleggen, wankelt hij wat mij betreft. Hij heeft al eens een vergelijkbare affaire in Coevorden gehad. Hij heeft wat mij betreft de schijn tegen, maar laten we eerst zijn verhaal maar eens horen".

De PVV reageert vergelijkbaar. "Hij moet elke schijn van belangenverstrengeling voorkomen, maar we wachten verder met een oordeel". De ChristenUnie noemt het nieuws bij RTV Drenthe slecht voor het beeld van Drenthe en de politiek.

Volgens D66 is het de zoveelste kwestie in Drenthe die de provincie geen goed doet en raakt het geduld een beetje op.

Dijsselbloem reageert

PvdA-minister Dijsselbloem zei in Kamerbreed op NPO Radio1 dat de positie van zijn partijgenoot Tichelaar is geschaad als de berichten kloppen. Maar hij benadrukte dat hij niet weet wat er precies aan de hand is. De verdere beoordeling laat Dijsselbloem over aan Provinciale Staten van Drenthe.

Advertentie via Ster.nl