NOS NieuwsAangepast

Vernietigend rapport over zorgbeleid gemeente Den Haag

In Den Haag is de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) slecht geregeld, concludeert de gemeentelijke rekenkamer. In een vernietigend rapport staat dat de zorg en maatschappelijke ondersteuning niet voldoen aan wettelijke eisen.

Hagenaren die behoefte hebben aan begeleiding thuis, woningaanpassingen, vervoersmiddelen, opvang of beschermd wonen lopen vast in een woud aan ingewikkelde procedures, schrijft de rekenkamer. De Wmo schrijft juist voor dat een aanvraag voor ondersteuning zo eenvoudig mogelijk moet zijn. Zowel telefonisch, aan de balie, schriftelijk of via internet moet hulp kunnen worden gevraagd.

In Den Haag moet iedereen nu een uitgebreid digitaal formulier met bijna honderd vragen doorworstelen voordat er een aanvraag kan worden ingediend. "Den Haag respecteert niet altijd de rechten van burgers", schrijft de rekenkamer.

Afhaken

Het digitale formulier is bovendien voor veel burgers te ingewikkeld. Volgens de onderzoekers haakt bijna 60 procent halverwege af.

Zorgwethouder Klein zegt in het AD dat hij veel bevindingen van de rekenkamer wel herkent, al heeft hij moeite met de harde kwalificaties. Hij benadrukt dat Den Haag nog maar twee jaar bezig is met het nieuwe zorgsysteem en dat veel zaken al zijn verbeterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl