Ter Mors vliegt met haar twijfels letterlijk terug in de tijd

ANP

De Nederlandse troef bij de vrouwen die aan de start van de WK sprint verschijnen, is Jorien ter Mors. Maar de olympisch kampioene op de 1.500 meter zit vol met twijfels. Het seizoen loopt absoluut niet zoals ze had gewenst.

Bij de WK afstanden was een bronzen medaille op de 1.000 meter de magere oogst. In Zuid-Korea eindigde ze op haar favoriete afstand als vijfde, een teleurstelling. "Ik denk dat dit mijn eerste 1.500 meter was, waar ik goed aan onderdoor ging. Dat heeft wel even rondgespookt."

Vliegen over de datumgrens

Na die WK vloog Ter Mors vanuit Zuid-Korea rechtstreeks naar Canada. Niet via Nederland, maar de andere kant op over de datumgrens. Letterlijk terug in de tijd. Het resulteerde in een forse jetlag.

Ter Mors: "Ik dacht: je moet je gewoon instellen, gewoon je dag maken. Maar het heeft wel een weekje gekost om helemaal in het ritme te komen."

Ter Mors vloog met haar twijfels letterlijk terug in de tijd

De periode die ze nodig had om bij te komen, kon ze goed gebruiken. Bijvoorbeeld om na te denken over haar aanpak van dit seizoen.

"Dit jaar heb ik nieuwe dingen geprobeerd. Geprobeerd mijn grenzen te verleggen waar mijn lichaam klaarblijkelijk niet klaar voor was. Je probeert soms dingen en dit was een mooi jaar om het nog te proberen. Volgend jaar ga ik dat niet weer uitproberen."

Ter Mors wil iets moois laten zien bij WK sprint

Een antwoord op haar teleurstellende seizoen heeft ze niet voorhanden. Ze heeft uitgebreid gesproken met haar begeleidingsteam, waaronder shorttrack-bondscoach Jeroen Otter. Ook ging Ter Mors te rade bij een sportarts, omdat het voor haar niet duidelijk is waarom het niet helemaal klopt.

In het post-olympische seizoen 2014/2015 kwam ze niet in actie omdat ze overtraind was. Twee jaar later sluit ze niet uit dat die fysieke problemen nog een rol spelen.

Laatste toernooien

De praatsessies hebben nog niet tot maatregelen geleid. Eerst wil ze zich richten op haar laatste toernooien van dit seizoen: de WK sprint en de WK shorttrack volgende maand in Rotterdam. Daarna zal er worden gekeken wat beter kan en waar er misschien iets nog niet klopt.

1/3WK sprint live bij de NOS
2/3Het programma van de WK sprint op zaterdag NOS
3/3Het programma van de WK sprint op zondag NOS

Na haar tegenvallende optreden in Zuid-Korea was er eerst de impulsieve gedachte om het seizoen te beƫindigen, maar daar kwam ze snel op terug. In Calgary wil ze dit weekend nog iets moois laten zien. Daarbij denkt ze vooral terug aan de EK sprint, begin dit jaar in Heerenveen, waar ze zilver pakte.

"Ik hoop echt dat ik twee van zulke 1.000 meters (ze won ze allebei in Thialf) kan neerzetten, dan kan ik denk ik iets heel moois laten zien. Maar loopt het allemaal net niet dan kan ik ook wel een stukje lager eindigen."