De Nenet-stam trekt door de regio Jamalië Mark de Fraeye / Flickr CC by-nc-nd 4.0

Welvaartsziekte obesitas heeft voor het eerst ook de Siberische toendra bereikt. De nomaden die er rondtrekken werden nooit dik, maar Russische wetenschappers waarschuwen dat er nu steeds meer mensen zijn met overgewicht.

De problemen hebben te maken met een veranderd eetpatroon en met de kortere afstanden die de nomaden afleggen. Van oorsprong leven de reizende bewoners van de regio Jamalië op een dieet van hertenvlees en verse vis. In The Siberian Times zeggen onderzoekers dat dit in de laatste paar jaar is gehalveerd. "Mensen op de toendra eten steeds vaker zogeheten chemisch fabrieksvoedsel", zegt een van de onderzoekers.

Suikerverslaving

De nomaden komen vaker door dorpjes en kopen daar bijvoorbeeld instant-noedels, omdat het goedkoop is, makkelijk te maken en makkelijk te vervoeren. Aan het nomadendieet zijn tegenwoordig suiker, pasta en brood toegevoegd. "Het probleem is dat de inheemse arctische bevolking voedsel veel sneller verteert dan anderen. Bij makkelijk verteerbaar fabrieksvoedsel gaat dat dus nog sneller. Daarnaast krijgen ze voor het eerst te maken met een verslaving aan suiker", aldus de onderzoekers.

Geld

Bovendien zijn de afstanden die de Siberische nomaden met hun rendieren afleggen in de afgelopen 25 jaar ook drastisch verkleind. Ze lopen cirkels om dorpen en om de olie- en gasinstallaties. Dat zijn de plekken waar ze het meeste geld kunnen verdienen met de verkoop van hertenvlees en geweien. De eeuwenoude nomadische routes blijven door de nieuwe generatie steeds vaker ongebruikt.

Het is onduidelijk hoe groot het probleem precies is. In de Siberische regio wonen ongeveer 45.000 nomaden van de Nenets-stam, de groep die door de wetenschappers is onderzocht.

STER reclame