Wiljan Vloet, coach van FC Den Bosch
NOS VoetbalAangepast

De politieke ambities van voetbaltrainer Wiljan Vloet

Op 15 maart kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Een recordaantal partijen heeft zich ingeschreven voor die verkiezingen. Op de diverse lijsten staan ook kandidaten die actief waren of zijn binnen de topsport. Ook bij het CDA. Op nummer 43 staat FC Den Bosch-trainer Wiljan Vloet.

Dat de 54-jarige Brabander terug te vinden is op de kieslijst van het CDA is niet verrassend. Zijn vader zat jarenlang in de gemeenteraad namens de KVP (Katholieke Volkspartij) en later het CDA. Omdat het betaald voetbal veel tijd opslokte, kwam politiek op het tweede plan.

Het CDA is de trainer met de paplepel ingegeven, het is ook de partij die hem het beste past. Het sociale aspect uit het partijprogramma spreekt hem aan.

"Iets doen voor een andere doelgroep waarbij je zelf het voorrecht hebt gehad om hele mooie posities in de sport te hebben en dan kan je iets betekenen voor andere mensen. Dat samen, dat vind ik heel belangrijk."

Vloet vindt dat er op het sociale vlak nog veel moet gebeuren. "Ik vind Nederland een fantastisch land en ik vind het belangrijk dat we het beter nalaten dan dat het nu is. De normen en waarden die we momenteel hanteren zijn niet mijn normen en waarden..."

De verkiezingen van 15 maart ziet Vloet als een wedstrijd. Hij vergelijkt ze zelfs met de Olympische Spelen. "Er kan er maar één de winnaar zijn, maar je kunt wel boven jezelf uitstijgen om hele goede resultaten te halen. Misschien niet om de grootste te worden, maar wel om heel veel zetels te krijgen."

Net als bij een echte wedstrijd verwacht hij ook hier een sportieve strijd. Dat er dan wat scherpe kantjes aan zitten, daar kan Vloet mee leven als het maar fatsoenlijk blijft.

Aanspreekpunt

Een voetbaltrainer die meedoet aan de verkiezingen, is meteen een andere trainer. Vloet merkt dat aan den lijve bij zijn club FC Den Bosch. Daar zijn de verkiezingen door zijn inbreng veel meer gaan leven.

"Ik merk nu dat mensen mij veel vaker aanspreken, een boodschap, een vraag stellen, een mening geven. Het is veel levendiger geworden alleen doordat ik een bepaalde betrokkenheid heb."

Wiljan Vloet (r) op de bank bij FC Den Bosch

De uitkomst van de verkiezingen kan ook nog een rol gaan spelen bij de middenmoter uit de Jupiler League. Waar een andere coach zich nog ziet als een pure lijstduwer, is Vloet serieuzer. Nu is alle inzet nog in dienst van het CDA, maar over vier jaar kan dat anders zijn als de ambities er wel zijn.

Mocht hij over een paar weken echter voldoende voorkeursstemmen krijgen, dan neemt hij zijn verantwoordelijkheid en gaat hij de Kamer in.

Met een brede lach laat hij weten dat dit zijn huidige werkgever grote mogelijkheden biedt. "Ja, als ze nou 15.000 stemmen halen, dan kunnen ze op een hele goedkope manier van de trainer afkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl