Op de korrelige beelden is te zien hoe Kim door de aankomsthal loopt en wordt aangesproken door een vrouw in een wit T-shirt Reuters

Vliegveld Kuala Lumpur onderzocht op radioactieve sporen

time icon Aangepast

De Maleisische autoriteiten gaan Kuala Lumpur International Airport, een van de grootste luchthavens van Zuidoost-Azië, onderzoeken op radioactief materiaal. De politie maakte dat bekend nadat duidelijk was geworden dat er zenuwgas is gebruikt bij de moord op King Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Kim Jong-nam werd elf dagen geleden in de vertrekhal van de luchthaven vermoord. Hij was onderweg naar Macau, waar hij met zijn familie woonde. Drie mensen zitten vast, onder wie de twee vrouwen die ervan worden verdacht dat zij het gas in zijn gezicht hebben gespoten. Zeven anderen worden nog gezocht.

Uiterst giftig

"We laten experts monsters nemen op alle plekken waar de verdachten zijn geweest om te zien of er radioactief materiaal is achtergebleven", zei de politiechef. Het is voor het eerst dat de Maleisische autoriteiten spreken over radioactief materiaal in verband met de moord. Wat er mogelijk is achtergebleven, is niet bekend.

Vannacht werd bekend dat het zenuwgas VX is gebruikt voor de moord. Deze uiterst giftige en normaal gesproken niet-radioactieve stof staat op de lijst van massavernietigingswapens van de Verenigde Naties.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zenuwgas gebruikt: grote schoonmaak vliegveld Maleisië

VX

De stof VX is één van de giftigste chemicaliën die ooit is gesynthetiseerd. 10 milligram, oftewel een honderdste gram, is sterk genoeg om een mens binnen enkele minuten te doden. De stof wordt gemakkelijk door de huid opgenomen. De symptomen na toediening zijn stuiptrekkingen, verlies van bewustzijn, verlamming en verstikking. 

Er zijn maar weinig landen die de stof (nog) ontwikkelen of opslaan. Van de VS en Rusland is bekend dat er nog VX-voorraden zijn. In 2013 werden op een militaire basis in Syrië sporen van de stof aangetroffen.

Volgens Zuid-Koreaanse inlichtingen ontwikkelt Noord-Korea al langer chemische wapens met VX en het uiterst giftige zenuwgas sarin. VX is volgens experts vele malen sterker dan saringas, maar veel moeilijker te ontwikkelen.

Eerder was onduidelijk hoe de twee vrouwen de stof op het gezicht van Kim Jong-nam hebben kunnen spuiten zonder zelf ziek te worden. De Maleisische autoriteiten maakten vannacht bekend dat één van de twee hoofdverdachten heeft overgegeven na de aanslag.

Noord-Korea houdt Maleisië verantwoordelijk voor de moord en heeft geprobeerd te voorkomen dat er autopsie wordt gedaan op het lichaam van de halfbroer van Kim Jong-un. Volgens de VS en Zuid-Korea is de Noord-Koreaanse leider zelf waarschijnlijk verantwoordelijk voor de moord.

STER Reclame