De kerncentrale in Doel EPA

De kerncentrale in Doel heeft de afgelopen tijd vooruitgang geboekt wat betreft veiligheid, maar er zijn nog steeds verbeterpunten. Dat concluderen twaalf deskundigen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) na een onderzoek van tien dagen.

De Belgische centrale heeft belangrijke aanbevelingen van het agentschap uitgevoerd, waardoor de veiligheid op lange termijn is verbeterd. Maar er zijn nog meer maatreglen nodig: de IAEA-experts stelden dat de directie moet garanderen dat alle structuren en componenten worden gecontroleerd op veroudering en dat de gegevens in de databanken "consistent en compleet zijn", schrijft Omroep Brabant.

Oproep tot sluiting

De inspectie bij de centrales Doel 1 en 2 werd uitgevoerd op aanvraag van het Belgische overheid. Er zijn al langer vragen over de veiligheid van de meer dan 40 jaar oude kerncentrales.

Minister Schultz van Milieu vroeg de Belgen in december nog de centrales te sluiten, omdat ze niet veilig zouden zijn. Ze liggen niet ver van de Nederlandse grens. Vorig jaar besloten de Belgen de centrales nog tot 2025 open te houden.

Over twee jaar wordt gekeken of de kerncentrale de voorgestelde verbeteringen heeft doorgevoerd.

STER reclame