Tunahan Kuzu van Denk
NOS NieuwsAangepast

'Beschuldiging Kuzu aan artsen raakt kant noch wal'

Artsen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn verbaasd over uitspraken van lijsttrekker Kuzu van de partij Denk. Die zei dat hij signalen krijgt dat artsen bij ouderen met een migratieachtergrond soms sneller stoppen met behandelen en de stekker eruit trekken.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt in een reactie zulke signalen niet te krijgen. Ook lopen er geen onderzoeken naar gevallen waar dat wel zou zijn gebeurd.

Artsenfederatie KNMG zegt in een reactie dat de suggestie van Kuzu "kant noch wal raakt". Voorzitter René Héman: "Deze suggestie past duidelijk in de verkiezingscampagne. De gedane bewering herkennen wij zeker niet. Als Denk met een deugdelijke onderbouwing komt, gaan we hier serieus naar kijken."

Taalbarrières

Ook de IGZ staat open voor een nadere onderbouwing. "Wij nodigen de heer Kuzu van harte uit om zich met voorbeelden bij ons te melden", aldus een woordvoerder.

Kuzu deed zijn uitspraken gisteren in een Q&A op Facebook. Hij suggereerde dat migranten uit de eerste generatie mogelijk eerder sterven in het ziekenhuis door taalbarrières.

Hij zei letterlijk: "Wat mij heel veel verdriet heeft gedaan, is dat ik vandaag hoorde van een aantal artsen, van een aantal medisch specialisten, dat ze signalen krijgen dat ze zelf hebben meegemaakt dat bij ouderen met een migrantenachtergrond de stekker er sneller uit getrokken wordt."

Storm in glas water

Vandaag nuanceert hij zijn uitspraken. "Ik wil zeker niet de indruk wekken dat wij alle artsen in Nederland betichten". Kuzu noemt alle ophef "een storm in een glas water". Toch wil hij uitleg van minister Schippers.

Die noemt Kuzu's uitspraken "kwalijk". Volgens haar jaagt de lijsttrekker van Denk mensen met familieleden die de taal niet beheersen angst aan voor de zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl