NOS NieuwsAangepast

Resistente bacterie vermoedelijk via vlees naar Europa

Bacteriën die resistent zijn vormen in Europa een steeds grotere bedreiging. Dat komt mede door de internationale vleeshandel, meldt waakhond European Food Safety Authority (EFSA).

In Europa wordt vermoedelijk vlees ingevoerd dat is besmet met de CPE-bacterie. De bacterie is gevaarlijk omdat die een stof aanmaakt die krachtige antibiotica afbreekt.

In Europa overlijden jaarlijks zo'n 25.000 mensen aan infecties, veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn voor antibiotica, volgens een rapport van de EFSA en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Medicijnen

"Anti-microbiële resistentie is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van mensen en dieren", zegt Vytenis Andriukaitis, EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid. "We hebben ons ingespannen om de toename hiervan te stoppen, maar het is niet voldoende geweest. We moeten sneller en sterker zijn en ingrijpen op verschillende gebieden."

Marta Hugas van de EFSA zegt in de Europese Unie duidelijke verschillen in resistentie te zien. Zo zouden landen in Noord- en West-Europa over het algemeen lagere resistentie niveaus hebben dan landen in Zuid- en Oost-Europa. Volgens Hugas komt dit hoogstwaarschijnlijk doordat mensen in sommige gebieden veel meer medicijnen gebruiken dan op andere plaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl