ANP
NOS NieuwsAangepast

Recordaantal Nederlanders in het buitenland wil stemmen

Een recordaantal Nederlanders in het buitenland heeft zich aangemeld om een stem te kunnen uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens de gemeente Den Haag, die de registratie coördineert, zijn het er zo'n 77.500. Het gaat vooral om kiezers die in het buitenland wonen, maar ook mensen die op 15 maart met vakantie zijn konden zich opgeven.

Bij de Kamerverkiezingen van 2012 lieten een kleine 50.000 Nederlanders in het buitenland zich als kiezer registreren. De afgelopen tijd zijn diverse maatregelen genomen om stemmen vanuit het buitenland makkelijker te maken. Zo kunnen kiezers buiten Nederland hun stembiljet per e-mail toegezonden krijgen. Het biljet moet wel per post worden teruggestuurd.

Rijksoverheid
Het stembiljet voor Nederlanders in het buitenland

Het is de bedoeling dat deelname vanuit het buitenland de komende tijd nog simpeler wordt. In de toekomst hoeven mensen buiten Nederland zich nog maar één keer als kiezer te laten registreren. Nu moeten ze zich bij elke verkiezing apart aanmelden.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen hebben alleen Nederlanders stemrecht. Buitenlanders die in Nederland wonen, mogen niet meedoen. Dat mag bijvoorbeeld wel bij de verkiezingen voor de gemeenteraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl