Een plofkraak bij een Sparkasse-filiaal in 2014 EPA

In Duitsland zijn na een mislukte plofkraak vijf Nederlandse mannen opgepakt. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor minstens tien explosies bij geldautomaten.

Twee mannen probeerden in de nacht van dinsdag op woensdag een geldautomaat in de Duitse stad Hagen bij Dortmund op te blazen, maar de explosie bleef uit. Kort daarna konden ze door de Duitse politie worden opgepakt.

Drie handlangers werden later in een parkeergarage in Duisburg gearresteerd.

Invallen

Na de arrestaties heeft de politie vijf garageboxen doorzocht en een woning in Duisburg. Daarbij werden twee auto's, een kleine vrachtwagen, twee scooters en gasflessen in beslag genomen.

Banken in Noordrijn-Westfalen hebben al langere tijd last van plofkraken. Vaak worden deze berovingen toegeschreven aan de 'Audi-bende'. Die wordt zo genoemd omdat de daders vaak in gestolen auto's van dit merk met hoge snelheid terugrijden naar Nederland.

De Duitse politie heeft een speciaal team ingezet dat het aantal plofkraken moet terugdringen. Deze eenheid had al langere tijd het vermoeden dat de geldautomaat in Hagen een doelwit was en kon daardoor na de mislukte plofkraak snel ter plaatse zijn.

STER reclame