ANP

Netbeheerder: hardere aanpak diefstal van stroom

tijd van publicatie Aangepast

Netbeheerder Stedin wil energiefraudeurs harder aanpakken. Wie wordt betrapt op energiefraude hoeft nu slechts 30 procent van de gestolen stroom te betalen.    

“Wie energiefraude pleegt wordt niet bestraft, maar krijgt eigenlijk een korting van zeventig procent op de kWh-prijs (kilowattuur, red.)", zegt Koen de Lange van Stedin bij RTV Rijnmond. Een fraudeur kan volgens de nu geldende regelgeving ook een boete van 135 euro krijgen, maar daar blijft het nu bij.

“Omdat we vaker controles doen en vaker bij mensen thuis komen, merken we dat we meer fraude aantreffen.” Vorig jaar heeft Stedin 2200 gevallen van energiefraude in de Randstad ontdekt. In veruit de meeste gevallen (82 procent) gaat het om een illegale hennepkwekerij. Voor de kweek van de planten worden energieslurpende groeilampen gebruikt.

Openbaar Ministerie

Stedin wil nu dat het Openbaar Ministerie de fraudeurs strafrechtelijk aanpakt. "We zijn een netbeheerder en we willen geen straffen opleggen. Daar hebben we het OM voor. Als netbeheerders dit moeten doen, dan zou de hele energiewet moeten worden aangepast en dat is een heel lang traject.”

Dit is een artikel van

STER Reclame