Kim Jong-nam (l) en zijn halfbroer, de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un (r)
NOS Nieuws

Noord-Korea geeft Maleisië schuld van dood 'Noord-Koreaan'

Noord-Korea houdt Maleisië verantwoordelijk voor de dood van Kim Jong-nam, de halfbroer van dictator Kim Jong-un. In het eerste bericht van het Noord-Koreaanse persbureau KCNA over de dood van Kim Jong-nam komt zijn naam niet voor, maar wordt gesproken over een Noord-Koreaanse burger met een diplomatiek paspoort die stierf aan een hartaanval.

KCNA zegt verder dat berichten over vergiftiging van deze Noord-Koreaan vals zijn en door een samenzwering van Zuid-Korea in de wereld zijn gebracht. De autopsie op iemand met een diplomatiek paspoort zonder toestemming van zijn land, wordt "een moedwillige schending van mensenrechten" genoemd.

Politieke zaak

"Het meest verantwoordelijk voor zijn dood is de regering van Maleisië", schrijft KCNA, en de weigering om het stoffelijk overschot aan Noord-Korea over te dragen bewijst volgens het staatspersbureau dat Maleisië de overdracht van het lichaam tot een politieke zaak probeert te maken "en zo een boosaardig doel probeert te verwezenlijken".

Een comité van Noord-Koreaanse juristen zegt ook dat Zuid-Korea invloed uitoefent op het politieonderzoek naar de dood van Kim.

Geen bewijs

De Maleisische politie heeft nog geen bewijs dat Kim werd vergiftigd, maar is daar wel van overtuigd. Gisteren werd bekendgemaakt dat de vrouwen die hem vorige week op het vliegveld van Kuala Lumpur aanvielen, getraind waren op het aanbrengen van giftige stoffen in iemands gezicht.

Sporen die op Kims gezicht werden gevonden, worden onderzocht, maar na ruim een week is nog altijd niet bewezen dat hij door vergiftiging is omgekomen.

Noord-Koreanen

De Maleisische politie verdenkt zeker zeven Noord-Koreanen van betrokkenheid bij de dood van Kim. Een zit er vast, vier zijn vermoedelijk teruggekeerd naar Noord-Korea en twee kunnen alleen met toestemming van Noord-Korea worden gehoord, omdat ze een diplomatiek paspoort hebben.

De twee vrouwen zijn ook gearresteerd. De een komt uit Vietnam, de ander uit Indonesië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl