De ANWB verwacht een zware avondspits
NOS NieuwsAangepast

Code oranje afgekondigd voor vijf provincies

Het KNMI heeft de stormwaarschuwing voor vanmiddag en vanavond voor vijf provincies naar boven bijgesteld bijgesteld naar code oranje. In de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Noord en Zuid-Holland en Utrecht kunnen windstoten voorkomen van meer dan 100 kilometer per uur. Aan de Hollandse en Zeeuwse kust zijn windstoten tot 120 kilometer per uur mogelijk.

In de rest van het land is nog steeds code geel van kracht; daar is kans op windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur.

Treinen

De NS liet gisteren al weten dat het vandaag de hele dag met een aangepaste dienstregeling zou rijden. Op trajecten waar normaal vier treinen per uur rijden, is dat op veel trajecten teruggebracht tot twee per uur.

"Reizigers moeten rekening houden met langere reistijden en vaker overstappen. Ook zullen de treinen voller zijn dan normaal", zegt Erik Kroeze, woordvoerder van de NS, in het NOS Radio 1 Journaal.

De treinen zijn inderdaad vol, merkte een van onze redacteuren. "Mensen moesten duwen om erin te kunnen. Met een soort aanloopje. De conducteur was helemaal radeloos."

Drukke trein tussen Weesp en Utrecht

"Het weer valt in de ochtend nog mee, maar in de avond verwachten we problemen te krijgen", zegt NS-woordvoerder Kroeze. "Het is niet mogelijk de dienstregeling aan te passen voor één dagdeel, omdat in de nacht alle treinen worden klaargezet. Daarom geldt ook in de ochtend al de aangepaste dienstregeling."

De ANWB verwacht een zeer drukke avondspits. Vrachtwagens en automobilisten met aanhangers worden in het bijzonder gewaarschuwd, maar ook personenauto's en fietsers moeten rekening houden met zware tot zeer zware windstoten.

Weersverwachtingen KNMI

Verkeersdienst VID raadt mensen af om met aanhangwagens of lege vrachtwagencombinaties de weg op te gaan. De afvaarten van de veerboten tussen Harlingen en Terschelling en Vlieland komen vanmiddag te vervallen.

Luchthaven Schiphol meldt op de website dat reizigers vanmiddag rekening moeten houden met vertraagde en geannuleerde vluchten. Een woordvoerder zei vanmorgen dat in overleg met de vliegtuigmaatschappijen negentig vluchten zijn geschrapt. De passagiers die hierdoor worden gedupeerd, worden omgeboekt.

Komende nacht neemt de wind weer af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl