'Mensenfotograaf' Steye Raviez overleden

time icon Aangepast

Fotograaf Steye Raviez (74) is overleden. Hij fotografeerde in de jaren 70 en 80 veel gezichtsbepalende Nederlanders voor onder meer Haagse Post, Avenue, Vrij Nederland en HP/De Tijd. Raviez overleed maandag aan een auto-immuunziekte.

Daarnaast maakte hij reportages over de krakersrellen (De Stadsoorlog), Amsterdam in de jaren 70 en de zijdecultuur in China.

Schrijvers

Bekende schrijvers, zoals Jan Wolkers en Gerard Reve, lieten zich graag door hem fotograferen. Reve noemde hem "de beste mensenfotograaf die ik ken". Eind vorig jaar verscheen er onder die titel een boek over zijn werk.

Zelf schreef Raviez ook. Hij publiceerde drie misdaadromans, The End, Vuile Streken en Addergebroed. Ook schreef hij een dubbelbiografie van zijn ouders, Spion, die dit voorjaar verschijnt.

Eenvoud

Raviez' foto's kenmerkten zich door eenvoud. Speciale effecten vermeed hij zoveel mogelijk. Zijn doel was om iets van de persoonlijkheid van de gefotografeerde vast te leggen.

Raviez won in de jaren 80 verschillende prijzen in de journalistieke fotowedstrijd om de Zilveren Camera, in de categorieën features, portretten en cultuur.

STER Reclame