Ezelshuiden worden gebruikt voor medicijnen
NOS NieuwsAangepast

Ezels in Zuid-Afrika afgeslacht; Chinezen vrezen represailles

Dat Chinezen en andere Aziaten betrokken zijn bij de handel in ivoor en hoorns van neushoorns wisten we al, maar dat een Chinees misdaadsyndicaat grof geld verdient aan de huiden van ezels is minder bekend. Het vel van de dieren wordt gebruikt om medicijnen van te maken.

Volgens de Zuid-Afrikaanse dierenbescherming zijn daar de afgelopen maanden duizenden ezels gedood en zijn hun huiden verkocht aan China. "Elke week vinden we steeds meer ezels die zijn afgeslacht", zegt een woordvoerster. "We vinden karkassen op het land en bij invallen op boerderijen treffen we huiden aan. Het zijn er zeker duizenden, maar het is moeilijk te tellen."

  • NOS
    Op het platteland liggen karkassen van ezels
  • NOS
    Volgens de dierenbescherming zijn zeker duizenden ezels afgeslacht
  • NOS
    Ezelshuiden worden gebruikt voor medicijnen

De huiden worden gebruikt in traditionele Chinese medicijnen, zoals in een 'wondermiddel' voor een goede bloedsomloop en tegen de effecten van de menopauze. Dat middel is onder meer gemaakt van gelatine, die wordt onttrokken aan gekookte ezelshuiden. De medicijnen zijn in China zo gewild dat de prijzen voor ezelshuiden wereldwijd vertienvoudigd zijn.

Wondermiddel gemaakt van ezelshuid

De ezels worden gestolen of op grote schaal gekocht op veilingen, vertelt de woordvoerster van de dierenbescherming. "Hun huiden worden er hier afgehaald en dan naar China geëxporteerd."

Volgens haar is het heel makkelijk om in Zuid-Afrika aan ezels te komen en ze vervolgens te exporteren. "Onze wetten zijn niet zo streng als in andere landen. Maar we kampen niet alleen in Zuid-Afrika met dit probleem, het hele continent heeft er last van."

De Chinese gemeenschap in Johannesburg is niet zo blij met deze nieuwe Chinese manier van geld verdienen. Sinds een televisieprogramma er een reportage over maakte, wordt de hele gemeenschap bedreigd, vooral op internet.

Een woordvoerder van de Chinese gemeenschap spreekt van een lawine aan haatmails. Het is volgens hem zo erg dat veel mensen letterlijk voor hun leven vrezen. "De ergste reactie vind ik dat ze schreven: laten we achter hun kinderen aangaan, hen villen en dan zeggen dat het een medicijn is."

De hele Chinese gemeenschap wordt verantwoordelijk gehouden voor de handel, zegt hij. En dat terwijl hij er helemaal niet achter staat wat er gebeurt met de ezels. "We keuren het af en ondersteunen dit zeker niet."

Waar wij ons zorgen over maken, is dat de woede in haat omslaat.

Woordvoerder Chinese gemeenschap Johannesburg

"Voordat de bedreigingen kwamen, hebben mensen uit onze gemeenschap al artikelen gelezen over wat er met de ezels gebeurt. Zij vonden dat heel erg en hebben donaties gedaan om dit dierenleed tegen te gaan", zegt de woordvoerder. "Maar voor ons is de grens wel overschreden als mensen een groep, zoals wij, doelwit maken."

De Chinese gemeenschap in Johannesburg stapt naar een mensenrechtencommissie, om ervoor te zorgen dat mensen die zich schuldig maken aan de bedreigingen daarop aangesproken kunnen worden. "Want waar wij ons zorgen over maken, is dat de woede in haat omslaat."

De dierenbescherming hoopt een einde te kunnen maken aan het leed van de ezels

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl