Beveiligers van de DBB
NOS NieuwsAangepast

'Collega's klikkende agent vragen zich af waarom ze niets doorhadden'

"Je ziet ze nauwelijks, maar ze zijn er wel", schrijft de politie over de medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). De eenheid beveiligt politici en leden van het Koninklijk Huis. Een lastige taak, vertelt politiewetenschapper Jaap Timmer van de VU. "De mensen in deze eenheid zijn zeer gemotiveerd en werken nauw samen."

Het nieuws over de lekkende politieagent is dan ook een flinke domper, denkt Timmer. De medewerker zou opsporingsinformatie hebben doorgespeeld aan een criminele organisatie. "Hij heeft het vertrouwen van zijn collega's beschaamd."

De beveiligers moeten zichzelf kunnen wegcijferen.

Jaap Timmer, politiewetenschapper

De man werkte in het team dat onder anderen PVV-leider Geert Wilders beveiligt. Hij deed vooronderzoek op plekken waar politici, leden van het Koninklijk Huis of diplomaten heen gingen.

Ook keek hij welke mensen daar een bedreiging zouden kunnen vormen. "Daarvoor gebruikt de dienst verschillende technieken", zegt justitieredacteur Remco Andringa. "Een van de manieren is kijken wat bij de politie bekend is over bepaalde personen. De medewerkers kunnen dus bij gevoelige informatie."

Voordat agenten toetreden tot de DBB, doorlopen ze een zware selectie en pittige opleiding, vertelt Timmer. "Ze moeten scherp en psychisch stabiel zijn en snel kunnen schakelen in bedreigende situaties. De beveiligers moeten zichzelf kunnen wegcijferen. Het zijn teamspelers, met veel ervaring en kennis."

"Het zijn echte professionals", zegt ook Jan Struijs, voorzitter van politiebond NPB. "Als er dan één tussen zit die de andere kant op loopt, dan komt dat heel hard aan." Dat terwijl de dienst volgens Struijs juist weer opkrabbelde na een lastige periode.

In november vorig jaar stapte het hoofd van de DBB op na een kritisch rapport van een extern bureau. Daar stond in dat er op een intimiderende manier leiding werd gegeven en er slechte omgangsvormen heersten, zoals vrouwonvriendelijk gedrag. Er was sprake van een angstcultuur en hoge werkdruk, zeiden de medewerkers.

Het belangrijkste is dat diegene zich veilig voelt, maar geen last heeft van de beveiligers.

Jaap Timmer, politiewetenschapper

Ondanks de problemen binnen de dienst kwam de veiligheid van de beveiligde personen nooit in gevaar, benadrukte de DBB destijds. Volgens Timmer stellen de politiemensen de zorgen van de 'VIP', de persoon die wordt bewaakt, altijd voorop. "Het belangrijkste is dat diegene zich veilig voelt, maar geen last heeft van de beveiligers."

Toch laten ook deze professionals wel eens een steekje vallen. In december 2015 liet een bewaakster van prinses Amalia een geladen pistool liggen op de meisjes-wc van een middelbare school. De dienst betreurde het incident, maar nam geen verdere maatregelen tegen de bewaakster.

De agent die informatie lekte, is opgepakt. De nationale recherche en het integriteitsbureau van de politie zijn een onderzoek naar hem gestart. Dan moet duidelijk worden hoeveel schade de man heeft aangericht.

Binnen het hechte team van de DBB zal dit nog wel even doorwerken, denkt Timmer. "Zijn collega's vragen zich waarschijnlijk af waarom ze nooit iets hebben doorgehad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl