ANP

In het hele land rijden morgen minder treinen. De NS en ProRail passen hun dienstregeling aan in verband met een storm die wordt verwacht in de loop van de middag.

Bij de storm wordt windkracht 9 verwacht met aan de kust zeer zware windstoten tot 130 kilometer per uur. "De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen en takken op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden", zegt de NS.

Met de aangepaste dienstregeling ontstaat volgens de vervoerders meer ruimte om problemen op het spoor op te lossen. De NS wil waar mogelijk langere treinen inzetten, maar laat weten dat dat niet altijd lukt. De vervoerder verwacht dat het morgen drukker zal zijn in de trein en mensen vaker moeten overstappen.

Reizigersorganisatie Rover roept de NS op om groter materieel in te zetten. "Als NS besluit om minder treinen te laten rijden, moet er wel gezorgd worden voor langere treinen. Doet NS dat niet, zijn ze fout bezig en jagen ze passagiers weg."

De NS meldt dat reizigers geen compensatie krijgen voor de aangepaste treinreizen, omdat de planner ook wordt aangepast.

Avondspits

Weerplaza waarschuwt dat de gevolgen van de storm merkbaar zullen zijn in de spits. "De timing en de kracht geven aanleiding voor een gevaarlijke avondspits." 

Vrachtwagens en automobilisten met aanhangers worden in het bijzonder gewaarschuwd, maar ook personenauto's en fietsers kunnen verrast worden door windstoten. "Let ook goed op in stedelijke gebieden. In de luwte van een gebouw lijkt het misschien veilig, maar om de hoek kan de wind vreemde dingen doen".

De wind is het sterkst in het westen van het land, maar kan in het hele land overlast veroorzaken.

Vliegverkeer

Vanwege de storm is er morgen ook een aantal vluchten geannuleerd. "Schiphol neemt voorzorgsmaatregelen in overleg met de luchtvaartmaatschappijen. Donderdag zullen zo'n honderd vluchten worden geannuleerd. Op basis van de weersvoorspelling verwachten we vanaf 14.00 uur hinder", zegt een woordvoerder.

STER reclame