Unilever topman Paul Polman AFP

Unilever wil sneller winstgevender worden en duidelijk maken hoe dat moet gebeuren. Het is het antwoord op de overnamepoging door Kraft Heinz van afgelopen weekend. Begin april legt het voedingsconcern de strategische plannen op tafel. Dat liet Unilever in een drieregelig persbericht weten.  

De strategische verkenning en het in kaart brengen van de mogelijkheden moeten duidelijk maken waarom de overname van Kraft resoluut werd afgewezen en Unilever het waard is om op eigen benen te staan.

"De gebeurtenissen van de afgelopen week onderstreepten de noodzaak om sneller de waarde te creëren die we in Unilever zien." Welke opties en plannen bekeken zullen worden is niet bekend.

In reactie op de aankondiging steeg de beurskoers van Unilever met drie procent, naar 43,90 euro.

Titanengevecht

Het veel kleinere Kraft Heinz deinsde niet terug om een bod van 134 miljard euro voor de Brits-Nederlandse multinational op tafel te leggen. Bij Unilever waande men zich tot dan toe een groot en onneembaar fort. De deur werd onmiddellijk resoluut dichtgegooid. Beleggers en analisten bleven achter met de vraag wat Unilever er eigenlijk tegenover stelt. 

In een reconstructie in de Financial Times blijkt dat Kraft op 10 februari het bod deed. Bestuursvoorzitter Paul Polman stelde direct alles in het werk om dat te verhinderen en huurde juristen, zakenbanken en adviseurs in.

De belagers die achter Kraft schuilgaan, de investeerders 3G en Berkshire Hathaway van Warren Buffett, deinsden terug, beducht voor een publiek titanengevecht.

STER reclame