Gemiddelde levensverwachting stijgt, in Zuid-Korea zelfs naar 90

time icon Aangepast
EPA

Als we langer willen leven, moeten we een voorbeeld nemen aan Zuid-Koreaanse vrouwen. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat in 2030 vrouwen in dat land gemiddeld 90 jaar oud zullen worden. Maar niet alleen Zuid-Koreaanse vrouwen worden gemiddeld ouder, ook de rest van de wereldbevolking. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gemiddelde levensverwachting stijgt, in Zuid-Korea zelfs naar 90

"Zuid-Korea doet veel dingen goed", zegt professor Majid Ezzati tegen de BBC. "Er is meer gelijkheid in het land, ook is er goede voeding en kwalitatief onderwijs. Zuid-Koreanen hebben het laagste bmi van de hele wereld." Dat betekent dat hun vetpercentage laag is. 

De situatie in de VS is bijna het tegenovergestelde van die in Zuid-Korea.

Professor Majid Ezzati

Japan verliest in 2030 zijn eerste plek op de wereldranglijst van de gemiddelde levensverwachting, zegt de WHO. De VS heeft de laagste levensverwachting op de lijst van de 35 onderzochte welvaartslanden. Amerikaanse vrouwen worden gemiddeld 83 jaar oud en Amerikaanse mannen 80. Mensen zijn daar ongezonder. "De situatie in de VS is bijna het tegenovergestelde van die van Zuid-Korea. Het is het eerste land waar mensen bijvoorbeeld niet meer langer worden."

Over het algemeen gaat de gemiddelde leeftijd in de wereld omhoog, blijkt uit de studie in The Lancet

In Groot-Brittannië stijgt de leeftijd van mannen van 79 naar 82 jaar en voor vrouwen van 83 naar 85. 

In Chili worden vrouwen 87 jaar en mannen 81 jaar. 

Ook in Australië (vrouwen 87 jaar, mannen 84 jaar) en Canada (vrouwen 86 jaar en mannen 84 jaar) stijgt de gemiddelde leeftijd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de gemiddelde levensverwachting van mannen en vrouwen dichter bij elkaar komt te liggen. "Vroeger leefden mannen ongezonder. Ze rookten en dronken meer dan vrouwen. Nu is de leefstijl van mannen en vrouwen bijna hetzelfde, waardoor mannen ook ouder worden."

De WHO heeft Nederland niet onderzocht in hun studie, maar uit eerdere gegevens blijkt dat de gemiddelde levensverwachting ook in Nederland stijgt. In 2016 was de gemiddelde leeftijd voor vrouwen 83,3 jaar en voor mannen 80 jaar.

STER Reclame