Foppe de Haan, lijstduwer uit het noorden

time icon Aangepast
ANP Pro Shots

Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Op de kieslijsten staat ook een aantal kandidaten die hun sporen hebben verdiend in de sport. Bij de PvdA is de sportieve blikvanger terug te vinden op plaats 75: voetbaltrainer Foppe de Haan.

De band met de Partij van de Arbeid dankt hij onder meer aan zijn ouders. "Ik kom uit een rood nest, ben geboren en getogen in een dorp waar 99 procent PvdA was." Ook zijn interesse voor de politiek heeft hij aan zijn opvoeding te danken. Niet alleen zijn ouders stimuleerden die belangstelling, ook op de 'kweekschool' trok de politiek zijn aandacht.

Ik had staatssecretaris voor Sport willen zijn, dan had je betekenis kunnen hebben

Foppe de Haan

Dat de belangstelling van Foppe de Haan (73) bij het bewegingsonderwijs ligt is niet verrassend. Voor hij doorbrak als voetbaltrainer was hij werkzaam bij het CIOS in Heerenveen, waar hij les gaf in diverse balsporten.

Ook in zijn rol als politicus houdt hij zich daarmee bezig. Voor De Haan is goed bewegingsonderwijs voor kinderen van levensbelang. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor de werking van het brein.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Foppe de Haan, lijstduwer uit het noorden

Daarnaast bepleit de Fries het belang dat alle kinderen kunnen sporten. Ook kinderen met een lichamelijke of geestelijke achterstand, of kinderen die uit een achterstandssituatie komen. Jaren geleden heeft hij daarvoor een fonds opgericht.

"Ik heb zelf altijd gesport, toen ik heel klein was deed ik het al. Je beleeft er zoveel plezier aan, samen met anderen. Ik vind dat elk kind dat moet kunnen en daar moet je een omgeving voor scheppen." 

"Je bent een populaire jongen, je hebt zo 15.000 voorkeurstemmen"

Lijstduwer Foppe de Haan weet waar hij aan begonnen is

Toen Foppe de Haan door het Friese Kamerlid Lutz Jacobi werd gevraagd voor de kandidatenlijst zei hij ja. Hij moest wel eerst nog lid worden van de partij waar hij al zijn hele leven op heeft gestemd.

Maar de politieke ambities van de assistent-bondscoach bij de nationale vrouwenploeg zijn helder: hij zal zelf niet zitting nemen in de Tweede Kamer. Ook als hij op 15 maart voldoende voorkeurstemmen krijgt, blijft hij bij dat besluit.

"Als ik ooit wat had willen doen dan was het staatssecretaris van Sport, daarvan denk ik dat ik betekenis had kunnen hebben. Verder heb ik die ambitie niet. Een soort raadgever zijn, dat wil ik."

STER Reclame